zondag 30 december 2007

UGent viert 100 jaar Astrid Lindgren

Op 14 november zou Astrid Lindgren honderd jaar geworden zijn, een verjaardag die de vakgroep Scandinavistiek en Noordeuropakunde van de UGent niet ongemerkt voorbij kan laten gaan. De vakgroep heeft daarom een reeks activiteiten op poten gezet om Astrid Lindgren in de kijker te zetten en sloeg hiervoor de handen in elkaar met de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent en Stichting Lezen.

Op woensdag 24 oktober om 16 uur zijn de allerkleinsten aan de beurt. Rita Verschuur komt in het amfitheater van de jeugdbibliotheek vertellen over Astrid Lindgren. Bovendien leest ze voor uit haar werk. Dit verteluurtje is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar. Deelname is gratis, reserveren kan op 09 266 70 00 (jeugdbib) of op bibliotheek@gent.be. Locatie: Hoofdbibliotheek Zuid, Graaf van Vlaanderenplein 40.

Op donderdag 25 oktober om 20u wordt een studiedag georganiseerd, waarbij drie sprekers hun visie op Astrid Lindgrens leven en werk uit de doeken doen. Majo de Saedeleer (directeur Stichting Lezen) geeft een inleiding van de lezing: “Van kippeneieren in uilenbomen”. Vervolgens vertelt Rita Verschuur over de band die Astrid Lindgren had met Annie M.G. Schmidt en over de parallellen tussen beide schrijfsters. Tot slot belicht dr. Astrid Surmatz (Universiteit Amsterdam) de politieke kant van de boeken over Pippi Langkous (titel: “Van Oer-Pippi naar Pippi: Astrid Lindgren als internationale schrijfster”). Deelname is gratis, aanmelding via mail op Sara.Vandenbossche@UGent.be voor 24 oktober. Locatie: Zaal Rector Blancquaert, Het Pand, Onderbergen 1.

Op vrijdag 26 oktober om 13u worden de activiteiten afgesloten met een reeks gastcolleges door lic. Nele Stoffels, Rita Verschuur en dr. Astrid Surmatz. Deelname is gratis. Locatie: Lokaal D 2.20, Vakgroep Scandinavistiek en Noordeuropakunde, Rozier 44. Meer info op http://www.scandinavistiek.ugent.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: