zondag 30 december 2007

Torenwachtersprijs voor Pascale Platel.

Afgelopen zaterdag kreeg theaterdame Pascale Platel de Torenwachtersprijs in de Lakenhalle van het Gentse Belfort. Zij kreeg deze prijs omwille van haar bijzondere verdienste op het vlak van het theater en de uitstraling die ze daarmee aan Vlaanderen geeft in Europa. De wijze waarop zij in binnen- en buitenland bijzondere werken creëert uniek en getuigt van een uitzonderlijke gedrevenheid en creativiteit binnen het theaterlandschap.

torenwachter4 Na de verwelkoming door Peter Mortier, directeur van het Rodenbachfonds en het laudatio door professor Luc Daels werden de aanwezigen vergast met een optreden van de gekende Engelse sopraan Heather Hunter en pianist Erwin Deleux. Het Rodenbachfonds maakt er een gewoonte van om de Torenwachters- prijs op te luisteren met muziek. Voor deze jubileumuitreiking was het een hele eer om Heather Hunter te verwelkomen. Bovendien is Pascale Platel samen met deze gekende sopraan binnenkort te bewonderen tijdens hun boeiende en opmerkelijke tournee ’Maria PasCallas’.

Peter Mortier: “Wij zijn blij vandaag aan Pascale Platel de twintigste Torenwachtersprijs te mogen overhandigen, een bijzondere dame die en grillig professioneel pad bewandeld. En blijkbaar voelt zij zich daar bijzonder goed in”. Pascale Platel is een Gents rasartieste die al van in haar studententijd artistiek bezig was. Eerst in “Les Ballet C. de la B.”, daarna met haar glorieuze entree in het theater met “De koning van de Paprikachips”. Het handelsmerk van Pascale Platel is niet alleen haar eigenzinnigheid, ze schrijft haar stukken zelf, meestal doorspekt met de nodige humor. Tegelijk bevatten haar werken soms wat choquerende maar ook diep ontroerende elementen. Maar ook: de teksten van Pascal Platel worden vlot vertaald in het Frans, Engels en het Duits. Zij zet daarmee Vlaanderen op de wereldkaart.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: