zondag 30 december 2007

UGent en Desso Sports Systems ontwikkelen nieuw type kunstgras.

Het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT) en Desso Sports Systems hebben zopas een contract getekend voor wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw type kunstgras. Het gaat om een nieuw vervolg op het onderzoek dat in 2004 werd opgestart, ook met ondersteuning van IWT. Het bedrijf zal hiervoor samenwerken met de Universiteit Gent. Desso Sports Systems werkte hiervoor al samen met de Universiteit Gent, meer bepaald het Centrum voor Materiaalstudie en Engineering (CMSE). Het project kadert in het 3 F “Fit For the Future” programma van Desso, een langdurig onderzoek waarbij de interne kennis en ervaring wordt samengebracht met externe expertise om innovatieve sportsystemen te ontwikkelen.

Het onderzoek dat in 2004 werd opgestart, heeft reeds concrete resultaten opgeleverd, ondermeer een unieke sliding testmethode en het verbeteren van voetbalkunstgras. Met commercieel succes overigens, want dit type kunstgras werd ondertussen geïnstalleerd op de trainingscentra van ondermeer RSC Anderlecht, Chelsea FC, Tottenham Hotspur, FC Nürnberg, Vfl Wolfsburg, en talloze gemeenten in heel Europa. Met de nieuwe steun kan verder onderzoek gedaan worden, met als ultieme doel een perfecte kunstgrasmat te ontwikkelen, die de eigenschappen van natuurgras nog beter integreert met de voordelen van kunstgras.

Het CMSE werd in 2000 opgericht aan de Universiteit Gent. Binnen het CMSE werken 13 vakgroepen uit 4 faculteiten van de UGent samen aan nationale en internationale projecten in het domein van het materiaalonderzoek. Het onderzoek naar de nieuwe kunstgrasvezel wordt gevoerd door de vakgroep Textielkunde en de vakgroep Mechanische Constructie en Productie. Voor het sporttechnische aspect van het onderzoek wordt samengewerkt met de vakgroep Bewegings -en Sportwetenschappen. Desso Sports Systems is marktleider in sportvelden. Jaarlijks produceert het bedrijf 3 miljoen m² kunstgras voor ondermeer voetbal-, tennis-, hockey- en rugbyvelden. Ook het gepatenteerde versterkte natuurgrassysteem Desso GrassMaster is internationaal succesvol bij prof- en amateurvoetbalclubs. Onder meer Arsenal, Liverpool FC, Feyenoord, AZ Alkmaar, Lokomotiv Moskou en Rosenborg spelen op zo’n veld in hun stadion. In eigen land hebben Sporting Lokeren en RSC Anderlecht dit systeem.

Guido Van Peeterssen.

IWT
Desso Sports Systems
CMSE

Geen opmerkingen: