zondag 30 december 2007

Tsjaad: ontvoerde kinderen krijgen hulp.

Op 25 oktober werden zes leden van de organisatie “l’Arche de Zoé” aangehouden op de luchthaven van Abéché in Tsjaad, toen ze op het punt stonden om 103 kinderen naar Frankrijk over te brengen. De overheid van Tsjaad beschuldigt hen van poging tot kinderhandel. Het is te vroeg om nu al een oordeel over deze zaak te vellen, maar er zijn voldoende redenen om het initiatief af te keuren. Het Internationale Rode Kruis en vluchtelingenorganisatie UNHCR en UNICEF helpen nu de kinderen die door medewerkers van de Franse hulporganisatie beschouwd werden als 'wezen uit Darfur'. De Tsjadische regering beschuldigt de medewerkers van Zoe's Ark ervan dat zij de kinderen wilden ontvoeren ten behoeve van illegale adoptie. De medewerkers zijn gearresteerd en de kinderen, 21 meisjes en 82 jongens tussen de 1 en 10 jaar oud, verblijven nu in een weeshuis in Abeché.

Het Internationale Rode Kruis, de UNHCR en UNICEDF zijn bezig met het verzamelen van informatie over de kinderen, die volgens de medewerkers van Zoe's Ark wezen uit de Sudanese regio Darfur zouden zijn. De drie organisaties concluderen echter aan de hand van gesprekken met de kinderen dat de meesten van hen afkomstig zijn uit dorpen in de buurt van de steden Adré en Tine bij de grens met Sudan en dat ze nog naaste familieleden hebben die voor hen zorgen. Aan de hand van de beschikbare informatie zullen de organisaties in samenwerking met de overheid proberen de families van de kinderen op te sporen.

Naar aanleiding van deze zaak herinnert UNICEF er aan dat een kind op de eerste plaats bij zijn familie en gemeenschap thuishoort en dat internationale adoptie slechts een laatste toevlucht moet zijn en, uiteraard, binnen een duidelijk juridisch kader moet plaatsvinden. UNICEF is ervan overtuigd dat bij alle beslissingen met betrekking tot een kind, ook adoptie, het hogere belang van het kind centraal moet staan. Het Verdrag van Den Haag over de bescherming van kinderen en de internationale samenwerking inzake adoptie van 23 mei 1993 was een belangrijke evolutie ter zake, zowel voor de geadopteerde kinderen als voor de adoptieouders, omdat hiermee ethische en doorzichtige procedures werden aangemoedigd rekening houdend met het belang van het kind. Als reactie op de gebeurtenissen in Tsjaad willen ook andere Afrikaanse landen strengere maatregelen en toezicht doorvoeren aangaande de internationale adoptie van kinderen.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: