zondag 30 december 2007

Hoe kies ik een wagen die minder energie verbruikt?

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu publiceert dit jaar nog de “CO2–gids van de auto” en biedt een online berekeningsmodule aan op www.energievreters.be/auto . Zo bekomt u in enkele muisklikken niet alleen het brandstofverbruik en het uitstootniveau van uw huidige of toekomstige wagen, maar u kan er ook berekenen hoeveel uw nieuwe wagen op middellange termijn zal kosten. De gids vermeldt eveneens de nieuwe korting op factuur en de gloednieuwe fiscale aftrekbaarheid bij aankoop van een nieuwe bedrijfswagen.

Net zoals de vorige jaren bevat de gids een lijst van de wagens die in september 2007 op de Belgische markt beschikbaar zijn. De informatie wordt alfabetisch weergegeven en gerangschikt per merk en per brandstoftype. Er werd een gebruiksvriendelijke berekeningsmodule www.energievreters.be/auto aangemaakt zodat de kosten en de CO2-uitstoot van oude en nieuwe modellen makkelijker te berekenen en te vergelijken zijn.

De gids en de website verstrekken informatie over de nieuwe korting op factuur bij de aankoop van een zuinige auto. Die kan u een voordeel opleveren gelijk aan 15% van de aankoopprijs (voor wagens die minder dan 105 gram CO2/km uitstoten) of 3% van de aankoopprijs (voor wagens die maximum 115 gram CO2/km uitstoten). En voor firma’s worden tevens de nieuwe maatregelen voor de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van nieuwe bedrijfswagens uitvoerig beschreven.

De gids en de website zijn zeer populair bij mensen die een nieuwe wagen willen kopen. Dit blijkt uit de grote belangstelling die voor deze instrumenten getoond wordt sedert hun lancering. De huidige context van de stijging van de brandstofprijzen zou de belangstelling van de toekomstige koper nog meer moeten aanwakkeren. Vanaf december 2007 tot februari 2008 zal voor de gids en de website www.energievreters.be/auto een sensibilisatiecampagne gevoerd worden in de geschreven pers en op de radio.

De gids zal gratis te verkrijgen zijn bij alle concessiehouders of kan rechtstreeks op de website of telefonisch besteld worden op het nummer 02/524.97.97.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: