zondag 30 december 2007

Gentsche Sosseteit 25 jaar jong.

De Gentsche Sosseteit is een vereniging die het Gentse dialect promoot en tal van activiteiten heeft over Gent en het Gentse dialect. Wie op hun website aanklikt zal zien dat de Sosseteit een gevulde kalender heeft. De bekendste activiteit is de uitreiking van de “Gentsche Handsjes” aan verdienstelijke Gentenaars waar iedere zichzelf respecterende Gentenaar aanwezig is. Is het niet voor de laureaten, de sprekers en het programma, dan wel voor de langst uitlopende receptie van t’stad. Maar vooraleer het zo ver is worden de Sosseteiters voor hun vijfentwintigste verjaardag nu komende vrijdag nog eens uitgenodigd op het stadhuis. In elk geval: met burgemeester Termont er bij zal er daar op het stadhuis een stevig woordje Gents ‘geklapt’ worden.

handjes06 Voorzitter Eddy Levis mag nu al terugblikken op een gevuld jaar. Er was de aanwezigheid op de Negende Dialectendag in het Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen met als thema “Kinderspele”. Op 23 maart staken 170 man hun voeten onder tafel ter gelegenheid van het Groot Galabanket. De jonge schepen Mathias De Clercq mocht zich laten zien en horen, kwestie van te bewijzen dat hij waardig lid van de jong-sosseteiters is. Op 11 september kregen twee Gentenaars die in het buitenland verdienstelijk werk leveren en tegelijk Gents ambassadeur zijn benoemd tot ‘pion’. Voorzitter Eddy Levis: “Het bestuur koos wel overwogen voor Frederick Haentjens, consultant in Saoudi Basic Industries, kwestie van de oliedollars opnieuw naar Gent te laten vloeien. Daniel Verschatse, ingenieur astrofotograaf, voor de voorbeeldige manier waarop hij vanuit Santiago de Chili naar de sterren tuurt”. Wellicht hopen ze in Gent dat er ooit een ster hun naam krijgt.

Maar het grootste evenement is wel de uitreiking van de “Gentsche Handsjes”. Uitzonderlijk zijn er dit jaar vier laureaten. Een goede traditie is wel dat de laureaten zelf niet veel mogen zeggen. Die (soms delicate) taak is voor de inleider, een goede kennis die meer weet te vertellen over de laureaat. Illustrator Leon De Keyzer, die dit jaar de karikatuurtekeningen van de vier laureaten maakte, zal John Van Hulle inleiden. John is de man die sinds 1989 alle cartoons en tekeningen voor de Sosseteit maakt. Eregouverneur Herman Balthazar mag zijn goede vriend en ereburgemeester Frank Beke huldigen. De twee vullen elkaar goed aan: Herman kan goed en lang spreken en Frank is nu eenmaal over wie men veel goeds te zeggen heeft. Voormalig hoofdcommissaris Etienne Van Bever mag dan weer collega Karel Mortier huldigen als de man die nog altijd op zoek is naar het Lam Gods. Acteur Claude Marissael mocht in zijn leven als chef protocol veel belangrijk (en schoon) volk ontvangen op het Gentse stadhuis. Maar in tegenstelling tot zijn acteerprestaties op het toneel stond Claude op het stadhuis nooit op de eerste rij. Actrice Sonja Gyselinck kent Claude Marissael goed genoeg om hem op feestelijke wijze op de eerste plaats te zetten.

handjes03 Voorzitter Eddy Levis kreeg dit voorjaar trouwens goed nieuws toen een groepje jonge twintigers met de Jong Sosseteiters op de proppen kwam. Na 25 jaar kreeg de vereniging eindelijk eens nieuw bloed. Frederic Hautekeete, Isaline Van de Velde, Carl De Decker en Mathias De Clerck maakten meteen 25 nieuwe leden. Het moet gezegd worden dat Jong Sosseteiters slechts 5 euro lidgeld betalen en daarmee een hele reeks activiteiten kunnen volgen. De meest gekende activiteit daarvan is de uitreiking van de “Gentsche Handsjes” op 18 december in Muziekcentrum De Bijloke te Gent. Wie nog geen lid is kan gratis binnen als hij die avond zijn lidkaart voor 2008 koopt. Welkom op de seit van de Sosseteit.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: