zondag 30 december 2007

Strenge fietscontroles in Gent.

Tijdens de novembermaand besteedt de politie Gent traditioneel veel aandacht aan fietsverlichting. De Dienst Mobiliteit en de Politie Gent slaan de handen opnieuw in elkaar. ‘Maak je op als je fietst’ is de nieuwe boodschap. Burgemeester Termont: “Het is opvallend hoeveel fietsers zich op de weg begeven zonder deugdelijke verlichting. We zullen ze er eerst vriendelijk aan herinneren, maar vanaf volgende week wordt er hard opgetreden”. Nu maandag 12 november is een eerste actie gepland op het Woodrow Wilsonplein. Tijdens de maand november werken de Dienst Mobiliteit en de Politiezone Gent daarom voor het zevende jaar op rij samen rond dit thema.

fietsverlichting1Met de slogan 'Maak je op als je fietst' willen de Stad Gent en Politiezone Gent de fietser zo veel mogelijk sensibiliseren. De affiches zijn nu al in het straatbeeld te bewonderen. Rond de campagne zullen ook acties worden ontwikkeld, die als doel hebben de fietser te belonen of aan te moedigen zich zichtbaarder te maken. Op maandag 12 november vanaf 19 uur organiseert Politiezone Gent een grote controleactie op het Woodrow Wilsonplein, een locatie in de studentenbuurt in Gent, waarbij alle fietsers gecontroleerd zullen worden. Wie met zijn fietsverlichting in orde is, krijgt een leuke attentie. Wie niet in orde is, krijgt de keuze tussen een PV van waarschuwing of de aankoop van een verlichtingsset voor de prijs van 2 euro. Deze actie wordt ondersteund door verschillende verkeersorganisaties zoals Drive Up Safety, Responsible Young Drivers, SKYYY99 en de Fietsersbond. De preventieve actie wordt daarna op kleinere schaal herhaald door de verschillende wijkcommissariaten.

Op het einde van november staat er een tweede grote preventiecontrole op het programma. Deze actie wordt gekoppeld aan een fluocampagne gericht naar de schoolgaande jongeren. Alle Gentse scholen, jeugdbewegingen en studenten worden opgeroepen om hierop zo veel mogelijk aanwezig te zijn, zodat het letterlijk een ‘schitterende’ actie wordt. Ten slotte draagt ook de Fietsersbond Nationaal zijn steentje bij. In de laatste week van november zal een actie aan het station Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort worden georganiseerd. Fietsers zullen er worden gecontroleerd en krijgen de mogelijkheid om kleine herstellingen te laten doen aan hun fietsverlichting. Ook hier wordt de voorbeeldige fietsers beloond met een gadget.

De sensibiliserende acties worden gevolgd door repressieve acties. In de loop van december zullen verschillende politiecontroles georganiseerd worden op diverse locaties in Gent. Wie dan nog tegen de lamp loopt, zal een boete van 50 euro moeten betalen.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: