zondag 30 december 2007

Dag van de Kringloopwinkel.

In New York en Parijs zullen ze het alvast geweten hebben: op zaterdag 20 oktober is het de 'Dag van de Kringloopwinkel'. Nu is de rest van Oost-Vlaanderen aan de beurt. Op YouTube, GarageTV en de blog http://20oktober.wordpress.com staan enkele grappige filmpjes die deze dag bekend moeten maken. Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor milieu, figureert in één van de filmpjes http://www.youtube.com; en ook Oost-Vlaamse BV’s en kringloopwinkelfans zoals Wouter Deprez en Gunter Lamoot verlenen graag hun medewerking aan de campagne.

Op zaterdag 20 oktober zetten de Kringloopwinkels hergebruik op een creatieve manier in de kijker. Ook de Kringloopwinkels van Oost-Vlaanderen dagen de bezoekers uit met de slogan ’Originaliteit is niet moeilijk’. Op de Dag van De Kringloopwinkel ontdekt men allerlei voorbeelden van opgefleurde afdankertjes die een nieuw leven kregen. Speciaal voor deze gelegenheid ontvangen de klanten een sjabloon om een eigen Kringloopwinkelservies te maken. Borden, kopjes en glazen krijgen met een vrolijk bloemenmotief meteen een nieuwe look. Elke Kringloopwinkel organiseert acties en evenementen. Voor een overzicht kan men terecht op www.kringloop.net of op www.dekringwinkel.be.

De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de 'Dag van de Kringloopwinkel' met een extra promotiecampagne. Enkele bekende Oost-Vlamingen steken een handje toe om de kringloopwinkels nog meer bekendheid te geven. Hun eigen, aparte kijk op het kringloopconcept is vastgelegd op film en wordt de wereld in gestuurd. Meer info op:

http://20oktober.wordpress.com/ (weblog) www.dekringwinkel.be of www.kringloop.net of www.oost-vlaanderen.be/milieu

De Kringloopwinkels zijn meer dan zomaar tweedehandswinkels. Het verwezenlijken van drie doelstellingen staat centraal: milieuzorg (de afvalberg verkleinen door goederen in kringloop te houden), tewerkstelling (het aanbieden van werk aan laaggeschoolde mensen en langdurig werklozen) en materiële hulpverlening (lage prijzen en kortingen voor personen die het financieel moeilijk hebben). Met die gedachte in het achterhoofd ondersteunt de provincie Oost-Vlaanderen sinds 1998 de 12 kringloopcentra die actief zijn in Oost-Vlaanderen. Samen hebben deze centra 31 winkels. Inlichtingen: Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, Godshuizenlaan 95 te Gent. Contactpersoon: Caroline Vercoutere, tel. 09 267 89 20 of mail caroline.vercoutere@oost-vlaanderen.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: