zondag 30 december 2007

Tweede explosie voormalig postgebouw nu zondag

Zoals eerder aangekondigd zal in opdracht van de NMBS Holding de resterende toren van het voormalige postsorteercentrum Gent X nu zondag 25 november om 15.25 uur gesloopt worden met behulp van een minimale hoeveelheid springstoffen. Afgelopen week werd de explosie van de achterste toren op zaterdag 17 november geëvalueerd. Behalve de langere uitvoeringsduur voor het plaatsen en controleren de bedrading tussen de lonten, verliep het springplan naar wens. Er worden geen ingrijpende wijzigingen aangebracht in de planning voor de komende operatie.

Wel zijn er enkele aandachtspunten. De testexplosie wordt geschrapt. De brandweer zal het waterscherm nog beter afstemmen op de windrichting. Bij de vorige explosie kwam een wolk van zwaar puinstof vrij, die afdreef in de richting van de Koningin Fabiolalaan, maar die wel snel ging liggen. De politie houdt rekening met mogelijk meer publiek dan bij de eerste explosie. De ordediensten zullen waken over de handhaving van de veiligheidsperimeter. Het stuk van de Fabiolalaan tot aan de Tenderstraat zal opnieuw afgesloten worden voor alle verkeer tussen 15.00 uur en 15.40 uur.


De trams zullen opnieuw niet door de tramtunnel aan het Maria Hendrikaplein rijden tussen 15.15 uur en 16.00 uur. Zij zullen stoppen op de laatste halte voor en achter het station. De onderbreking van het tramverkeer gaat pas in na de laatste inspectieronde door de springmeester, om de hinder voor de tramreizigers zo kort mogelijk te houden.

Voor de bussen van De Lijn blijft de geplande omleiding gedurende heel de dag gelden. De bussen krijgen gans de dag het verbod om door de Voskenstunnel te rijden. Vanaf het busstation voor het station rijden ze om via de Koningin Elizabethlaan of de Koning Albertlaan. De buslijnen 34, 35 en 36 houden halt aan de achterkant van het station. De Lijn zet extra personeel in om de reizigers te begeleiden. (zie www.delijn.be).

Het treinverkeer wordt tijdens de operatie opnieuw NIET onderbroken. Alle verwachte treinen lopen het station binnen op de sporen verst verwijderd van het postgebouw. Infrabel sluit vanaf ’s ochtends vroeg veiligheidshalve de perrons af die dichtst bij het postgebouw liggen.

Greet Riebels: “Het voormalig postgebouw Gent X wordt afgebroken om plaats te maken voor een busstation met een veel grotere capaciteit. Daaronder, op niveau -1 wordt één van de twee nieuwe Kiss en Ridezone gepland, een grote hoeveelheid fietsrekken en nog dieper een deel van de ondergrondse autoparking”. Het infopunt Project Gent Sint-Pieters blijft telefonisch bereikbaar gedurende het weekend van 24 en 25 november, via 09/241 24 11.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: