zondag 30 december 2007

Theater Maskee viert 15-jarig bestaan en verhuist.

Theater Maskee vzw viert dit najaar zijn 15-jarig bestaan met de productie “Veel kluite in de kriebelmuite” (Dolle pret in het cabaret) een lichtvoetige Belle Epoque komedie van Karel Eens. Maar eens de voorstellingen afgelopen zijn moet Theater Maskee noodgedwongen, gezien de renovatie van de feestzaal van het Dienstencentrum Ledeberg naar een andere locatie verhuizen. Patrick Van Damme maakt bij deze zijn debuut als toneelregisseur. Dille verzorgt, met precisie, de talrijke Belle Epoque kostuums die in deze productie worden gebruikt. Albert De Bruycker tekent voor het aangepaste decor. Dansgroep Motion uit Waarschoot, o.l.v. Sofie De Latter, tekent voor de choreografische gedeelten.

Cyriel, een simpele boer uit Gentbrugge, gaat op zoek naar een nieuwe dekstier. Hij wordt door zijn echtgenote naar het verre Brussel gestuurd om daar van een buitenkansje te profiteren. Cyriel krijgt gezelschap van zijn knecht Herman, die een oogje in het zeil moet houden maar eigenlijk zelf niet van de slimste is. Aangezien de hele spaarsok mee op reis gaat is men dubbel voorzichtig. De treinreis is het eerste grote avontuur op deze koopjesjacht. Wanneer de twee, bij de zoektocht naar een slaapplaats, per ongeluk op een ietwat aparte locatie belanden, neemt het avontuur een totaal andere vorm aan. Cyriel en Herman worden er geconfronteerd met figuren van diverse pluimage. Wanneer ook de pastoor, een zorgzame echtgenote en zelfs een vroedvrouw zich met de situatie gaan bemoeien is de chaos niet meer te overzien… Of misschien toch juist wel…?

Theater Maskee ontstond als vzw Gents Volkstheater op 31 december 1991. Gezien de naam was het niet meer dan logisch dat er van bij het begin nadruk werd gelegd op het brengen van volkstoneel in het Gentse dialect. In de beginjaren had de vereniging stek in het oude zaaltje van het Meisjespatronaat van Ledeberg en stonden een aantal stukken van Henri Van Daele op het repertoire. Nadien kwamen 2 oudgedienden van de Minard schouwburg de ploeg versterken als vormgevers en regisseurs: Claude Marissael en zijn echtgenote Monique De Bock. Vanaf 1993 vond het gezelschap een onderkomen in de feest- en toneelzaal van het dienstencentrum Ledeberg. Om naamsverwarring uit te sluiten werd halfweg 1996 besloten af te stappen van de benaming “Gents Volkstheater” en voortaan onder de naam “Theater Maskee” op scène te komen. Maskee wil zich profileren als een toneelgroep die hedendaags volkstoneel tegen betaalbare prijzen voor een breed publiek kan brengen. Het kan daarvoor rekenen op een schare acteurs en regisseurs, maar weet zich ook gesterkt door een uitgebreide equipe van mensen achter de scène, die er voor zorgen dat telkens verzorgde en afgewerkte producten worden gepresenteerd.

Door de geplande ingrijpende renovatie van de feest- en theaterzaal van het Dienstencentrum Ledeberg op het Ledebergplein moet Theater Maskee noodgedwongen, vanaf januari 2008, tijdelijk een ander onderkomen zoeken voor zijn toneelactiviteiten. In april 2008 wordt de voorjaarsproductie dan ook op de planken gezet in het Centrum Seleskest in de Sint-Salvatorstraat in Gent. Indien alles volgens plan verloopt kan Theater Maskee in 2010 opnieuw de vertrouwde Ledebergse planken bespelen.

Praktische info najaarsproductie: de voorstellingen gaan zoals steeds door in de feest- en theaterzaal van het dienstencentrum Ledeberg, Ledebergplein 34 te 9050 Gent. De voorstellingen gaan door op vrijdag 9, 17 en 27 november en zaterdag 10, 17 en 24 november om 20 uur. Op zondag 11 en 18 november kan men de voorstelling volgen om 15 uur. Toegangskaarten kosten 8 EUR in voorverkoop. Reservatie via 09/222 08 55 of reservatie@theatermaskee.be Link: www.theatermaskee.be

Geen opmerkingen: