maandag 31 december 2007

Gebruikersenquête op de Gentse infokiosken

De Stad Gent heeft, verspreid over de stad en de randgemeenten, op twintig plaatsen infokiosken geplaatst. Bezoekers kunnen de klok rond informatie verzamelen. Evenementen, vervoer en verkeer, hotels en restaurants, stadsdiensten en maatschappelijke dienstverlening komen erop aan bod. Verschijnt er een printknop, dan kan de opgevraagde pagina ook gratis worden afgedrukt. Een toevallige voorbijganger, een buurtbewoner zonder internetverbinding thuis of een toerist die de stad bezoekt: wie zijn eigenlijk de gebruikers van de Gentse infokiosken? Vanaf 21 december polst een korte enquête op de twintig kiosken in de stad naar het profiel van de gebruiker. In het voorjaar 2008 worden de resultaten gebundeld. Op basis daarvan zal de dienstverlening op de kiosken verder worden aangepast.

Het aantal raadplegingen schommelt maandelijks rond de 11.000. De meest populaire rubrieken zijn: ‘Cultuur & Evenementen’, ‘Vervoer & verkeer’ en ‘Hotels & Restaurants’. De rubriek ‘Contact & e-mail’, waarbij de gebruiker een melding aan de Stad Gent kan doorgegeven of gratis een e-mail versturen naar een zelfgekozen emailadres, staat op de vierde plaats. Hierna volgen de rubrieken ‘Diensten’ en ‘Wat & Waar’. Om een beeld te krijgen van de kioskgebruiker lanceren de Dienst Voorlichting en Digipolis een viertalig gebruikersonderzoek op de infokiosken. Aan de hand van zeven korte meerkeuzevragen wordt gepolst naar zaken als de ervaring met computers, hoe men bij de kiosk is terecht gekomen en welk soort informatie men er voornamelijk zoekt. De resultaten worden in het voorjaar gebundeld en dienen als basis voor de verdere ontwikkeling van dit laagdrempelige medium.

Een overzicht van de locaties: Belfort, Sluizeken, Administratief centrum (Wilsonplein), Sint-Pietersstation, Dampoortstation, Emilius Seghersplein, Griendeplein, Muidepoort (Muidebrug), Gebroeders Vandeveldestraat, Van Beverenplein, Verenigde Natieslaan (Watersportbaan), Zwijnaardesteenweg (Nieuw Gent) en Heernisplein.
Verder aan de dienstencentra van Ledeberg, Oostakker en Drongen. In de randgemeenten: Gentbruggeplein, Maurice Claeysplein (Mariakerke), Antwerpsesteenweg (Potuit) en Sint-Markoenstraat (Wondelgem).

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: