zondag 30 december 2007

Gentse kerstmarkt feestelijk geopend.

Afgelopen vrijdag werd de Gentse ijspiste feestelijk geopend door burgemeester Termont en in aanwezigheid van talrijke prominenten. Schepen Mathias De Clercq mocht de openingsspeech houden. Volgens Mathias heeft de Gentse kerstmarkt een zeer goede faam verworven, zowel in het binnen- als het buitenland. Een voorbeeldje hiervan is dat nu reeds door reisorganisaties gevraagd wordt wanneer de volgende editie zal plaatshebben. Nadien werd een rondgang door de kersmarkt gemaakt waarbij regelmatig halt gehouden werd om al het moois te bewonderen en af en toe een glaasje te drinken.

kerstmarkt04Schepen Mathias De Clercq bleek een grote fan van de kersmarkt: “Uiteraard is de locatie van het St.-Baafsplein, in dit prachtig historische kader van onze Gentse binnenstad met zijn prachtige gebouwen een uniek gegeven, zowel voor de Gentenaar als de bezoeker”. Maar het stadsbestuur waakt over de kwaliteit en het aanbod op de kerstmarkt. Met de talrijke aanvragen zou men gemakkelijk kunnen verglijden naar een puur commerciele markt, het is echter niet de kwantiteit, maar de kwaliteit die maakt dat dit zo een stijlvolle kerstmarkt is.

De kerstmarkt telt 53 verkoopshuisjes. Naast de Gentse kerstartikelen en streekproducten zijn er ook diverse internationale standen met houtwerk uit Duitsland, handgemaakte geschenken uit Tjechië, Polen en Marokko, zoutlampen uit de Himalaya en prachtige kaarsen uit Denemarken. Men zal hier ook terecht kunnen voor Georgische, Roemeense en Bulgaarse wijnen. Smulpapen kunnen hun keuze maken uit onder meer Italiaanse pasta, de chocoladebar, poffertjes, gegrilde oesters en pannenkoeken.

kerstmarkt11Schepen De Clercq: “Er is dit jaar op de kerstmarkt een stand met artikelen gemaakt door bedrijven actief in de sector van de sociale economie. Deze bedrijven staan, naast de garantie voor kwaliteit, ook voor maatschappelijke meerwaarde. Het produceren van smaakvolle producten gaat hand in hand met het creëren van werk voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt en met milieubewuste en ethische productiewijzen. Als schepen van Werk zal ik de komende jaren zorgen voor meer jobs in de sector van de sociale economie”.

Bovendien heeft de dienst Feestelijkheden gezorgd voor een uitgebreid en gevarieerde animatie op en rond de kerstmarkt. En de Gentse kerstmarkt schittert dit jaar nog meer door de sfeerverlichting die daken van alle huisjes opvrolijkt en door de regenval van lichtjes aan het Belfort. Gecombineerd met het gevarieerde animatieprogramma, met de drie koopzondagen waarop de winkels hun deuren kunnen openen, doet dit het Gentse centrum leven de komende weken.

kerstmarkt08Na de rondgang ging het richting van de ijspiste die de vzw Uitbureau met de steun van de Stad Gent al voor de tiende keer organiseert. De komende dagen mogen wel bar koud zijn, ervaring leert dat het prima schaatsweer wordt. Vorig jaar trokken zo’n 26.000 personen de schaatsen aan en waagden zich op het gladde ijs. Naast de overdekte schaatspiste kan je traditiegetrouw ook de innerlijke mens versterken. Aprés ski na het schaatsen is in Gent dus perfect mogelijk.

De ijspiste werd zoals ieder jaar ingeschaatst door leden van het college van burgemeester en schepenen maar om de aandacht op het gestuntel wat te camoufleren, werd het gezelschap dit jaar vergezeld door niemand minder dan de Gentse Katrien Pauwels, schaatsicoon en juryvoorzitster van het TV programma “sterren op het ijs” om samen de ijspiste waardig in te schaatsen. De ijspiste is er nog tot 6 januari. Wie de kerstmarkt wil bezoeken doet dat best voor 24 december, want dan stopt die er mee voor dit jaar.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: