zondag 30 december 2007

Blindsight wint Prime Publieksprijs op het Filmfestival Gent.

De documentaire Blindsight van Lucy Walker heeft op het Filmfestival Gent de Prime Publieksprijs gewonnen. De film kreeg van het festivalpubliek een waarderingscijfer van 4,6 op 5 en ontvangt een distributiepremie van 5.000 euro. De Canvas Publieksprijs gaat naar Auf der Anderen Seite van Fatih Akin.

Blindsight volgt de aangrijpende avonturen van zes Tibetaanse jongeren die de 7,045 m hoge Lhakpa Ri aan de noordelijke zijde van de Everest beklimmen. Die gevaarlijke onderneming lijkt al vlug een vrijwel onmogelijke opdracht, die des te merkwaardiger is omdat alle tieners blind zijn. De blinde vrouw die de jongeren hierbij begeleidde, Sabriye Tenberken, was te gast op het Filmfestival Gent waar ze de première van de documentaire bijwoonde en meer uitleg gaf over het unieke project. De Prime Publieksprijs is goed voor 5.000 euro en gaat naar ABC Distribution, de Belgische distributeur die de film eind januari 2008 in de zalen brengt.

Naast de Prime Publieksprijs maakt het festival ook de Canvas Publieksprijs bekend. Jaarlijks maakt Canvas haar keuze uit het festivalprogramma. Dit jaar kregen Vier Minuten, Takva, El Baño del papa, Auf der Anderen Seite en Away From Her het Canvas-label mee. Van de geselecteerde films, kende het publiek Auf der Anderen Seite de hoogste quotering toe. De winnende film wordt aangekocht door de aankoopdienst van de VRT voor uitzending.

Het 34ste Filmfestival Gent haalde net de kaap van de 100.000 bezoekers. Dat is in vergelijking met vorig jaar ietsje minder, maar met 20 procent minder films op het programma en het wegvallen van zaal Capitole als vertoninglocatie, betekent dit toch een zeer goed festivaljaar. Het festivalteam maakt zich ondertussen op voor het Europees filmmuziekconcert op 30 november, aan de vooravond van de uitreiking van de European Film Awards in Berlijn en is reeds gestart met de voorbereidingen van de 35ste editie van het festival.

Geen opmerkingen: