zondag 30 december 2007

Campagne zichtbaarheid in het verkeer krijgt vorm

Zichtbaarheid in het verkeer staat centraal tijdens de novembermaand. Ook in Gent worden heel wat initiatieven genomen om de zichtbaarheid van de zwakke weggebruikers te verbeteren. In Gent werden al vier preventieve fietscontroles uitgevoerd. Burgemeester Termont: “Gent is een fietsvriendelijke stad, dat bewees de fietscontrole van 12 november. Al hoewel het een onaangename en koude avond was werden er op het Wilsonplein 1.229 fietsen gecontroleerd. Daarvan was 30% (of 345 fietsers) niet in orde. Dit toont aan dat we fietsers moeten stimuleren om meer aandacht aan eigen veiligheid te besteden”. Commissaris De Smet: “Wij willen in Gent een duidelijk signaal geven dat we verkeersveiligheid ernstig nemen. Bij alle controles samen werden 1.989 fietsen gecontroleerd, daarvan was 75% in orde: die fietsers kregen een fluo slagband”.

draakje3Op 28 oktober komt er op het Gentse Sint-Pietersplein een grote Fluo-happening. Vanaf 19 uur kan iedereen voor de laatste keer zijn fietslichten laten controleren. Wie daarna tegen de lamp loopt mag rekenen op een boete van 50 euro. De actie richt zich vooral op de Gentse basisscholen. De kinderen krijgen er gratis fluoriserende verkeerskazuifels. De hele avond staat in het teken van de reflecterende kledij en worden er reflecterende gadgets en fietsverlichting verdeeld. Dit om voetgangers en fietsers aan te sporen zich zichtbaar te maken in het verkeer. Iedereen is welkom.

Op de fluo jasjes komt een draakje dat symbool staat voor de verkeersacties in Gent die gericht zijn op jongeren. Burgemeester Termont: “ Gent is nauw verbonden met de mythologische figuur van de draak. Een draak staat voor veiligheid en bescherming en is het ideale logo voor verkeersveiligheidsacties”. Het draakje heeft echter nog geen naam, daarom werd er een oproep gedaan aan alle kinderen van de Gentse basisscholen om te zoeken naar een naam voor het Gentse politiedraakje. De winnaar zal in de loop van de maand januari bekend gemaakt worden. Maar om jong én oud bij de verkeersveiligheid te betrekken is er nu een postkaartenactie. Het centraal thema van de postkaarten is ‘Fluo in Gent’. De postkaarten worden gratis verspreid in alle commissariaten, dienstencentra en de Stadswinkel.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: