zondag 30 december 2007

Arteveldehogeschool wint ‘Beste Project 2007’ award op Voedingscongres.

Tijdens de tiende editie het voorbije weekend van het Voedings- en gezondheidscongres op de Heizel is het project ‘Beestig gezond op school’ van de Arteveldehogeschool als winnaar uit de bus gekomen als ‘Beste Project Voeding & Gezondheid 2007’. Met zijn nominatie stond het project als enige onderzoeksproject van een hogeschool naast grote kleppers uit de voedingsindustrie. Het project is door gerenommeerde voedingsspecialisten met grote meerderheid van stemmen verkozen uit de vier genomineerde inzendingen. Het project kadert in de rol van de Arteveldehogeschool als expertisecentrum bij het ontwikkelen van wetenschappelijk verantwoorde producten ten behoeve van de praktijk. Zo wil het een antwoord bieden op de vaststelling dat het niet zo goed is gesteld met de eetgewoonten van jonge kinderen op school. Evenwichtige voeding is nochtans één van de basisvoorwaarden voor een normale groei en ontwikkeling. Uit studies blijkt dat het voedingspatroon op jonge leeftijd mee het voedingsgedrag op latere leeftijd bepaalt. De school speelt hierin een belangrijke rol.

Tot voor kort was er echterl geen specifiek materiaal beschikbaar om met kleuters te werken rond gezondheidsbevordering. Een pakket met dergelijke materialen werd ontwikkeld door lectoren van de lerarenopleiding in het voorjaar van 2006 en uitgetest in acht Oost-Vlaamse interventiescholen tijdens het schooljaar 2006-2007. De materialen zijn bestemd voor kleuters, leraren, directie én ouders in de Vlaamse kleuterscholen. Het algemeen doel is dat kinderen tussen 2,5 en 6 jaar een optimaler voedingsgedrag vertonen op school. Het interventiepakket omvat didactische mappen met ideeën, suggesties en activiteiten voor in de klas, een affiche met een lege actieve voedingsdriehoek en bijbehorende gelamineerde afbeeldingen, het ‘Huis van de familie Versluis’ (een groot, houten huis in de vorm van een driehoek als speelse voorstelling van de voedingsdriehoek), een ‘soepmap’ voor het opzetten van een soepproject, nieuwsbrieven met informatie, tips en recepten, een algemene vorming voor het schoolteam met achtergrondinformatie over voeding en een specifieke vorming voor kleuteronderwijzers.

De ontwikkelde materialen zullen worden gelanceerd in het voorjaar van 2008. Meer informatie over het project is te vinden op de website www.beestiggezondopschool.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: