zondag 30 december 2007

Gentblogt is de beste groepsblog

Maandagavond werd Gentblogt door de lezers van Clickx magazine uitgeroepen tot beste groepsblog. Vorig jaar won Gentblogt al de Bwards, of de Belgian Blog Awards, en met deze prijs van het magazine Clickx bestendigt de Gentse stadsblog zijn plaats als belangrijk medium in de stad. Gentblogt is uniek om verschillende redenen. Zo zijn er stapels reviews en besprekingen over het culturele leven in Gent, en voor sommige zaken is Gentblogt gewoon zowat de referentie geworden. Tijdens de Gentse Feesten wordt het team uitgebreid, afgelopen zomer tot meer dan vijftig, en is de site zowat incontournable, zelfs in die mate dat ze dit jaar de artikels leverden voor Gentsefeesten.be.

Gentblogt heeft een dagelijkse Foto van de dag. Lezers kunnen er terecht voor de Gentse actua, die elke dag ook weer druk becommentarieerd wordt: een bloemlezing uit de nationale en regionale media, maar steeds meer ook eigen berichtgeving. Gentblogt is naar verschijningsvorm een weblog: artikels met commentaar erop, omgekeerd chronologisch gesorteerd. Naar inhoud en (interne) werking is het misschien meer een magazine, met een redactie en vergaderingen en planning. Maar het allebelangrijkste is dat Gentblogt bovenal een community is: in de commentaren op de artikels wordt gediscussieerd en geargumenteerd en wie deze conversaties een paar dagen volgt, merkt al snel dat de lezers van Gentblogt én de redactie een echte, hechte internetgemeenschap vormen. Dat gaat zelfs zo ver dat het stadsblog financieel overleeft dankzij die community: tientallen en tientallen vrienden van Gentblogt helpen de site de eindjes aan elkaar knopen.

Gentblogt bestaat binnenkort drie jaar. Elke dag staan er boeiende, interessante, grappige artikels op. Er zit geen groot bedrijf achter Gentblogt, geen instelling of overheid: iedereen van de redactie heeft een job, vaak zelfs meer dan één. Niemand wordt betaald voor wat hij doet, iedereen werkt op vrijwillige basis. Het lijkt soms allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet: er is discussie op Gentblogt, maar er is geen echte ruzie. De redactie probeert in alles wat ze doet principes te volgen: onafhankelijk, maar steeds geëngageerd; kritisch, maar niet cassant, en met respect voor alle betrokkenen. Een formule die blijkt te werken.

Geen opmerkingen: