zondag 30 december 2007

Gloria, een cd van stadscomponist Dick van der Harst

In 2007 stelde Gent voor de tweede keer een stadscomponist aan. Niet meteen een gemakkelijke keuze, want een stadscomponist moet een zo groot mogelijk deel van de Gentenaars aan te spreken. Hij moet niet alleen professioneel maar ook toegankelijk en veelzijdig zijn om zoveel mogelijk mensen in de stad met zijn muziek te boeien. Gent vond een pasklaar antwoord op deze moeilijke vraag in de persoon van Dick van der Harst, een muzikale duizendpoot. Hij is vooral bekend als huiscomponist van LOD, productiehuis voor muziek en muziektheater.

Speciaal voor de komende feestdagen heeft Dick van der Harst een reeks eindejaarsliederen bewerkt en in zijn eigen fascinerende stijl omgezet. Op zich al een hele prestatie, maar wel heel bijzonder is dat deze liederen uit verschillende, vooral Zuid-Europese culturen afkomstig zijn, naast enkele van bij ons. Dat Italianen, Spanjaarden en wijzelf dergelijke liederen hebben ligt voor de hand. Maar een Sinterklaaslied uit Turkije is misschien wel nieuw. Deze liederen, uitgevoerd door vier muzikanten en gezongen door vier zangeressen, zijn verzameld op de cd ‘Gloria. In Kerst- en Klaastijden’. Hiermee richt de Gentse stadscomponist Dick van der Harst zich voor de eerste keer naar het héle Gentse publiek.

De cd is niet enkel te koop; de liederen zullen ook in het Gentse te horen zijn. De kerstmarkt op het Sint-Baafsplein is uiteraard de uitgelezen locatie om deze cd aan het brede publiek te laten horen, maar ook in de Langemunt, het shopping center aan de Zuid, de bibliotheek, het Administratief Centrum en op de wachttonen van de telefoonlijnen van de Stad Gent zal de cd te horen zijn tijdens de sinterklaas- en kerstperiode. De stadscomponist brengt de Gentenaars bovendien een instrumentale live uitvoering van de Glorialiederen op de nieuwjaarsreceptie op het Sint-Baafsplein. Daarmee krijgen de Gentenaars een origineel muzikaal cadeau gepresenteerd, een Gents product met internationale roots, gemaakt door de Gentse stadscomponist. Een unicum, dat aantoont hoe Gent op een leuke en waardevolle manier met muziek in de stad omspringt. En vooral: een niet te missen cadeau-idee voor kerst en nieuwjaar.

Praktisch: de CD ‘Gloria. In Kerst – en Klaastijden’ is een coproductie van de Stad Gent en het LOD, productiehuis voor muziek en muziektheater. Te koop tegen 10 euro in de Stadswinkel, Administratief Centrum Wilsonplein te Gent, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur, het toeristische infokantoor in het Belfort en Fnac. De muziek kan ook beluisterd worden op websites www.gent.be/cultuurcentrum en www.lod.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: