zondag 30 december 2007

Greet Van Autgaerden in Galerie Jan Dhaese

Van 10 november tot 22 december toont de Gentse Galerie Jan Dhaese werk van Greet Van Autgaerden, getiteld "Introspective". Dit is haar eerste solotentoonstelling na haar deelname aan "Summer Show" in deze galerie, deze zomer. Eminent kunstcriticus Willem Elias over het werk van Greet Van Audenaerden: “Fris is het eerste adjectief dat in mijn oog springt, wanneer ik haar werk bekijk in haar prachtig atelier, zo kraaknet als een operatiekwartier. Niet modieus zoals de ondertussen te vele schilders die inspelen op de vervreemdingservaring van de jaren veertig/vijftig van vorige eeuw, mengsels van nostalgie en melancholie. Fris van de lever. Geen vage beelden, pure duidelijkheid. Felle kleuren, rood, blauw en wit doorpriemen je ogen, brengen je van streek, laten je esthetische criteria wankelen. Even de ogen sluiten. De beelden blijven woekeren”.

De genummerde reeks “Hangende naakten” gaat uit van een foto in de krant waarop iemand in Siberië vlees droogt tijdens de herfstperiode. Ze werd getroffen door de schoonheid van het beeld. Ze transponeert het plastische gegeven van de dierenrompen naar een Vlaamse omgeving. Karkassen met hompen vlees behoren ook tot de dingen die men liever niet ziet. De dood is te nabij. Waar voedsel vandaan komt wil men niet altijd geweten hebben. Uiteraard is het opengespreide karkas al eens geschilderd in het verleden. Maar dan precies om de schoonheid van de lelijkheid te benadrukken. Bij Greet Van Autgaerden draait het daar niet om. Tesamen met de verplaatsing naar een Vlaamse boomgaard, verschuift ze het karkas naar een andere esthetische context. Ze wil haar persoonlijke ervaring van het mooi vinden van het karkas op de documentaire foto uittesten. Ze doet dit door karkassen niet op te hangen aan de slagershaak, maar in een Japanse kerselaar in volle bloesem. Wat blijkt nu dat de dierenrompen niet storen in het fleurige landschap. Men kan haar werk bekijken als abstracte schilderijen. Zet je gerust in yogastand op het hoofd om ze te bekijken of draai de schilderijen om als je niet lenig bent. Het kan. Proef op de som van deze boute uitspraak is haar monumentale werk dat bestaat uit 45 schilderijtjes van 30/40 cm.

Greet Van Autgaerden is recent met een nieuw thema begonnen: rugbyspelers die horens dragen. De betekenis ligt voor de hand. In de sport toont de cultuur haar dierlijkheid. Maar die boodschap is te triviaal. Ook hier schuift ze de wereld en de waarden van de cultuur in de wetten van de natuur. De cultuur is immers de natuur van de mens. Het is met dit werk de bedoeling om uit de tweedimensionaliteit van het canvas te stappen en er een heuse installatie rond te bouwen. Het is echter nog te vroeg om daar veel over te vertellen. De opening vindt plaats op zaterdag 10 november van 16 tot 19u, de tentoonstelling loopt tot 22 december. Galerie Jan Dhaese, Ajuinlei 15B, 9000 Gent. Link: www.jandhaese.be

Geen opmerkingen: