Vanaf vandaag kunt u gaan kijken naar 'Die Fälscher', het ware verhaal van een groots opgezette valsemunterij in Nazi-Duitsland. De film was naast 'Closing The Ring' en 'Sand and Sorrow' één van de openingsfilms van de laatste Filmfestival Gent, en won er in de officiële competitie de Grote Prijs voor Beste Film! Die Fälscher begint met Salomon “Sally” Sorowitsch, in 1936 de Berlijnse koning der oplichters. Sally leidt een bohemien leven van kaartspelen, vrouwen en drank. Wanneer Nazi inspecteur Friedrich Herzog hem arresteert, stopt zijn vrolijk leven abrupt: Sally komt terecht in het concentratiekamp van Mauthausen. Onder de wrede omstandigheden komt zijn buitengewone geslepenheid echter bovendrijven en hij wordt overgezet naar het kamp in Sachsenhausen. Hier komt hij opnieuw oog in oog te staan met de man die hem arresteerde, Herzog.
Herzog leidt Operatie Berhard, een geheime missie van valsemunterij, en dwingt de slinkse oplichter mee te werken. Door massaal valse dollars en ponden te produceren, proberen de Nazi’s de economie van de geallieerden te kelderen. Als ruil krijgt het team van professionelen een ietwat comfortabele barak als woonst. Meteen redden ze zichzelf van de dood. Ook Adolf Burger maakt deel uit van de groep. Burger weigert zijn talenten te gebruiken in het economische voordeel van de Nazi’s en saboteert de operatie wanneer hij kan, terwijl Sally aanvankelijk meewerkt. Na verloop van tijd rijzen echter ook bij hem morele dilemma’s: maakt hij de juiste keuze door mee te werken aan een operatie die de oorlog verder zet en het leven van zijn medegevangenen blijft bedreigen? Is hij bereid zijn eigen leven te riskeren in een poging de operatie te saboteren?
Die Fälscher is gebaseerd op Adolfs Burgers boek Des Teufels Werkstatt (de werkplaats van de duivel), verwijzend naar de vreselijke omstandigheden waarin Burger en zijn collega’s echt moesten werken. De twee barakken waarin de operatie gecentraliseerd was, stonden los van de rest van het kamp en geïsoleerd van de buitenwereld. Het atelier was volledig voorzien van het nodige materiaal. Ook de levensomstandigheden waren er goed: lekker eten, een zacht bed en zelfs een pingpongtafel, allemaal bedoeld om de prestaties van het team scherp te houden. De werknemers maakten de gruwel van de kampen vanuit deze barak onrechtstreeks mee: slechts door naamlijsten van joden en afstandelijke schreeuwen was de horror aanwezig in de gouden kooi.
De film opende de officiële competitie van het voorbije 34e Filmfestival Gent, en won er de Grote Prijs voor Beste Film. Regisseur Ruzowitsky mocht in 1998 in Gent al eens de grote prijs in ontvangst nemen voor zijn film 'Die Siebtelbauern'. Hij stelde Die Fälscher voor in Gent samen met acteurs Karl Markovics en Dolores Chaplin en producent Josef Aichholzer. Meer info: www.diefalscher.be
Guido Van Peeterssen.
zondag 30 december 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten