zondag 30 december 2007

Gentse jeugdhuizen fuiven met herbruikbare bekers

De Stad Gent wil de afvalberg bij fuiven aanzienlijk verkleinen. Daarom schenkt Gent vijfduizend herbruikbare bekers aan haar polyvalente zalen en een aantal Gentse jeugdhuizen. Schepen Mathias De Clercq: “Dit is van de voorbeelden hoe Gent werkt aan een duurzaam ecologisch beleid. Fuiven en grote evenementen zorgen voor een flinke berg afval. Vaak blijft er een hele berg wegwerpbekers en rommel achter. Deze plakkerige laag afval is niet alleen vervelend om op te ruimen, het gaat ook om restafval dat verbrand moet worden”.

guido1In de polyvalente zaal ‘Minus One’ van het JOC Rabot wordt sinds juni 2007 gefuifd met herbruikbare bekers. De stevige plastic bekers worden niet weggegooid maar gewassen en steeds hergebruikt. Behalve minder afval, bieden de wisselbekers ook nog andere voordelen: geen plakkerige dansvloer meer en een veel smakelijker pintje in een veel stevigere beker. De reacties van organisatoren en fuifgangers zijn positief. Het probleem is wel dat de bekers verdwijnen. Maar dat kan opgelost worden met statiegeld of controles aan de uitgang.

Om het succes van dit proefproject verder te zetten, heeft de Stad Gent nu nog eens vijfduizend herbruikbare bekers aangekocht. Deze worden de komende maanden geïntroduceerd in de drie andere polyvalente zalen van de Stad: het Gildenhuis in Sint-Denijs-Westrem, het Ontmoetingscentrum in Oostakker en de nieuwe polyvalente zaal in Gentbrugge, die in de zomer 2008 haar deuren opent. Later zullen ook de Gentse jeugdhuizen dergelijke bekers kunnen gebruiken. De Stad Gent stelt de bekers eenmalig gratis ter beschikking aan de zaalbeheerders. Bij verlies of beschadiging wordt per beker een bedrag afgetrokken van de waarborg die de fuiforganisator vooraf betaalt aan de zaalbeheerder.

Wie elders in Gent uit herbruikbare bekers wil drinken kan terecht bij IVAGO om gratis bekers ontlenen. Er zijn drie modellen beschikbaar: 20 cl, 25 cl en een pilsglasmodel. Je betaalt 10% van het aantal ontleende bekers cash als waarborg bij afhaling. Deze waarborg wordt terugbezorgd na aftrek van 1 euro per ontbrekende of beschadigde beker. De bekers moeten op de afgesproken datum netjes gewassen en afgedroogd teruggebracht worden. Interesse? Mail naar info@ivago.be of bel 09 240 81 11.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: