zondag 30 december 2007

25 miljoen euro voor Ledeberg

Dinsdagavond kregen de bewoners van de appartementen aan het Ledebergse Centrumplein een hapje en een drankje aangeboden. Na twee jaar van verbouwingen waren de appartementen van de sociale huisvestingsmaatschappij Scheldevallei eindelijk afgewerkt. Tijd om het stof eens door te spoelen. De werken hebben 1,4 miljoen euro gekost maar gezien de complexiteit van het dossier geen overbodige uitgave. Schepen Rudy Coddens: “ De appartementen zijn meer dan 40 jaar oud en sterk verouderd. Betonrot, vochtplekken, roest, loszittende gevelpanelen en vernieuwing van het dak en het schrijnwerk: allemaal zaken die dringend opgelost moesten worden”. Het contrast met nu 2 jaar terug is groot. De appartementen waren destijds modern en vooruitstrevend, met veel licht en ruime terrassen. Die terrassen wou men persé houden. Voordeel is dat men al vanaf de autostrade de vernieuwde appartementen van ver herkend. Het renovatieproject past trouwens in het plan om Gent van meer en betere betaalbare woningen te voorzien.

De bewoners kregen ook een primeur: de komende jaren investeert Gent liefst 25 miljoen euro in de vernieuwing van Ledeberg en Oud Gentbrugge. Ook het Centrumplein en het omliggende groen wordt daarbij niet vergeten. Blijkbaar is er meer groen en openbare ruimte in Ledeberg dan dat men denkt, maar het is slecht bereikbaar. De werken situeren zich daarom langs drie toegangsgebieden tot Ledeberg: De omgeving van de Botermarkt, de Keizerspoort en de Hoveniersstraat met het park De Vijvers. Maar de plannen gaan veel verder: het profiel van bepaalde wegen zoals de Hundelgemsesteenweg zal volledig veranderen. Er komt een echte welzijnsknoop van sociale diensten en tussen de Zuiderpoort en Speurder komt er een parkeergebouw van 4 verdiepingen.

De studies zullen in 2008 beginnen en een jaar of twee duren. Dit om de bewoners de gelegenheid te geven hun mening te geven en de nodige vergunningen te verkrijgen, maar ook om de nodige budgetten samen te krijgen. Zo kunnen in 2009 de eerste bestekken uitgeschreven worden en kunnen in 2010 de werken een aanvang nemen. Meer informatie over de toekomst van Ledeberg

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: