zaterdag 29 december 2007

Verdwijnt dagblad Het Volk?

Halfweg november 2000 verdween de krant Het Volk uit de Gentse Forelstraat. Liefst 110 jaar was deze krant innig met Gent verbonden. Tot men de kantoren van de VUM in Groot-Bijgaarden betrok. Misschien had kunstenaar Pier De Cock gewoon pech toen hij zag dat begin mei op de locatie van de oude drukkerij het kunstproject “Het Volk aan het Volk” in het water viel, maar het lijkt meer en meer op een slecht voorteken. Het Volk werd opgericht in 1891 als spreekbuis van de christelijke arbeidersbeweging en groeide uit tot een populaire informatiekrant, vol sport en regionale berichtgeving. Bij de overname door de VUM in 1994 bleek dat de krant het echt moeilijk had.

Vorige week nog rommelde het bij Corelio (de voormalige VUM) en kreeg de top van Het Volk zijn ontslag. Hoofdredacteurs Dirk Remmerie en Elke Colpaert werden vervangen. Michel Vandersmissen, hoofd van de afdeling “Economie en Financiën” bij De Standaard, promoveerde tot hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Als adjunct kreeg hij Guy Fransen mee, die tot hiertoe chef binnenland was bij De Standaard. Hij volgt bij Het Nieuwsblad Elke Colpaert op die weg gaat bij de krant. Ook Dirk Remmerie verlaat het huis waar hij hoofdredacteur was. De op handen zijnde herstructurering binnen de groep Corelio zorgt in elk geval voor onrust.

Het wordt vervelend om bij iedere oplagetelling te moeten aankondigen dat je de grote verliezer van de krantenmarkt bent, zeker voor een krant die ooit 220.000 exemplaren telde. Dat uitgever Corelio er aan denkt om ‘Het Volkske’ op te doeken lijkt nog zo gek niet. Toch zouden de 67.000 exemplaren die dagelijks in Groot-Bijgaarden van de persen rollen kunnen helpen om de groep de grootste van de dagbladenmarkt te maken. Corelio heeft plannen om Het Volk te incorporeren bij Het Nieuwsblad en zo beter te concurreren met De Persgroep. Als Het Nieuwsblad, De Gentenaar én Het Volk één krant worden, zit je al dicht bij het streefdoel: een krant met een oplage van 300.000. De 67.000 Volkskes samen met de 203.000 van het Nieuwsblad en Corelio zit op de hielen van de 282.000 exemplaren van Het Laatste Nieuws. Nu maar hopen dat aantal lezers van Het Volk niet verder achteruit boert.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: