zaterdag 29 december 2007

Filmfestival Gent van start!

Met de avant-première van Michael Moores ‘Sicko’ gaat de 34ste Filmfestival Gent vandaag van start. Morgen volgt de officiële opening van het festival met twee kleppers van formaat: de Europese première van Closing The Ring, in aanwezigheid van regisseur Lord Richard Attenborough en de première van Die Fälscher in aanwezigheid van actrice Dolores Chaplin, de kleindochter van Charlie Chaplin. Ook de voltallige jury met als voorzitter Kathleen Turner zal op de opening aanwezig zijn, net als tal van personaliteiten uit binnen- en buitenland.

lord7 Deze middag werd Lord Richard Attenborough ontvangen op het Gentse stadhuis door burgemeester Termont en schepen van Cultuur Decaluwe. Attenborough komt in Gent zijn film 'Closing the Ring' voorstellen als openingsfilm van de sectie Festival Previews, die de belangrijkste premières van het najaar bundelt. Lord Attenborough genoot duidelijk van de sfeer en de gastvrijheid. Burgemeester Termont overhandigde de Lord een gravure van de Gentse Draak op een kristallen kubus van Val Saint-Lambert. Bij het buitenkomen toonde burgemeester Termont van op de trappen van het stadhuis waar de fameuze Gentse Draak zich bevond.

lord12 Naast 'Closing the Ring' zal dinsdagavond ook Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky in première gaan, als openingsfilm van de Competitie. Die Fälscher is de Oostenrijkse inzending voor de Academy Awards en vertelt het verhaal van een groots opgezette valsemunterij in Nazi-Duitsland. Bij de voorstelling op 9 oktober zijn actrice Dolores Chaplin (kleindochter van) en producent Josef Aichholzer aanwezig, op die van 10 oktober regisseur Ruzowitzky en acteur Karl Markovics. Tegelijkertijd start dinsdagavond in Vooruit de tweede editie van Almost Cinema, een programma dat het festival samen met Vooruit organiseert. Twaalf dagen lang tast het Kunstencentrum het grensgebied tussen film, mediakunst en muziek af. Almost Cinema begint met de vertoning van de documentaire Sand and Sorrow over de genocide in Darfoer gevolgd door een concert van de Soedanese zangeres Rasha.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: