zaterdag 29 december 2007

Tentoonstelling Karl Meersman in Gentse Caermersklooster

Van 5 oktober tot en met 9 december loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster de tentoonstelling VIPs, Very Important Paintings met werk van Karl Meersman. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het 34ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Karl Meersman is geboren in Temse (°1961) en volgde de richtingen kunstgeschiedenis, figuur, publiciteit en prentkunst aan diverse kunstacademies. Via zijn ouders kwam hij vroeg in contact met de beeldende kunsten en de publiciteit. Een aspect dat hij naast al zijn activiteiten incorporeerde in het tekenatelier 'Meersman I.D.', dat hij samen met zijn broer leidde tot eind 2004. Door ontmoetingen met schrijver illustrator Gregie De Maeyer werd hij actief in de boekenwereld. Hij schreef en illustreerde onder zijn impuls ook een aantal kinderboeken.

Als politiek tekenaar werd hij opgemerkt door Trends magazine, waarvan hij sinds 1987 de huistekenaar is. Al bijna 20 jaar noemt men hem ‘de eigenzinnige nar van de sociaal-economische maatschappij’. Naast Trends is hij sinds 2002 ook de tekenaar van Focus Knack. Twee deadlines per week stuwen zijn potlood en penseel aan een razend tempo over het papier. Hij houdt in zijn tekeningen ook de internationale cultuur en showbizz een spiegel voor. Als een wijze dwaas of een slimme clown ontmaskert en ontwapent hij, op een griezelig precieze manier, de dwaasheden van culturele, politieke en economische gezagdragers. Hij neemt hierbij zelden harde standpunten in, hij gaat eerder voor de milde spot. De dubbele bodems in zijn werk worden charmante valstrikken voor de afgebeelde personen die met een glimlach worden getekend en met een schaterlach bekeken door een publiek.

events_154 De tentoonstelling wil een overzicht geven van de werken die Karl Meersman de afgelopen jaren heeft gemaakt rond de thema’s film, muziek, entertainment, televisie en cultuur. Het wordt een tentoonstelling die zowel voor de kunst-/filmliefhebber als voor het grote publiek aantrekkelijk is. Met een 120 tal werken is het aanbod ruim. Zijn surrealistische kijk op de gebeurtenissen en opmerkelijke figuren wordt visueel gemaakt. De kijker begrijpt dankzij een reis door het creatief labyrint dat Karl heeft gebouwd, hoe het brein van de kunstenaar werkt. Een 10 minuten durende film met als werktitel ‘Inside Out’ illustreert het hele denk- en werkproces van Karl. Uitvergrote prints van zijn werk zijn ‘eyecatchers’ in de imposante ruimte.

De tentoonstelling bestaat uit 6 modules: 5 thematische gangen en 1 projectieruimte. In de gangen exposeert Karl zijn tekeningen tegen een intieme zwarte achtergrond en volgens thema: film, muziek, televisie en entertainment, cultuur en conceptuele tekeningen. Deze structuur geeft de indruk dat men door een labyrint loopt. Gelukkig blijft het geheel overzichtelijk en komt de bezoeker telkens vanzelf aan het ‘eind van de tunnel’ uit. Daar wordt hij geconfronteerd met uitvergrotingen van een aantal tekeningen, die de imposante ruimte van de kloosterkerk helemaal tot haar recht laat komen. De buitenzijde van de gangen worden in het wit geschilderd omwille van de synergie met de witte kerkmuren.

De gelijknamige catalogus van de tentoonstelling ‘VIPs - Very Important Paintings’ wordt uitgegeven door Roularta Books. Het is een kunstboek dat gerust op zich kan staan. De klemtoon ligt op de tekeningen, niet op de tekst. Het is op de eerste plaats een aantrekkelijk kijkboek met internationale uitstraling. Het boek bevat een 100-tal originele tekeningen van Karl Meersman, met een minimum aan verklarende tekst. Het boek wordt voorgesteld bij de opening van de tentoonstelling op 4 oktober in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Een ideaal moment, net voor de boekenbeurs, waar het boek uiteraard zal gepromoot worden. Naar inhoud en vorm kan het bovendien een ideaal nieuwjaars- en/of relatiegeschenk zijn.

Praktisch : van 5 oktober tot en met 9 december 2007 in het
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 te Gent. Toegang is gratis. Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: