zaterdag 29 december 2007

OPEN 26 27 28 oktober 2007

Na meer dan een jaar van renovatie en verbouwingen gaat Hoet-Bekaert gallery weer van start. De gallery zal gedurende drie dagen een groupshow brengen waarin elke kunstenaar ongeveer 125 vierkante meter expositieruimte krijgt om nieuw werk tentoon te stellen. Het openingsweekeinde wordt tenslotte een heuse happening met een performance, lezingen door curatoren door Jan Hoet en Pierluigi Tazzi, party, brunch en een VIP walking dinner. Jan Hoet junior, Delphine Bekaert en Eva Goethals hebben er voor gezorgd dat de heropening van de gallery niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Na de happening verhuist de show naar het zuiderse Turijn waar de werken te bezichtigen zijn in een prachtige omgebouwde kerk. Deze tentoonstelling vindt plaats tijdens Artissima, een Italiaanse beurs voor actuele kunst.

Voor Hoet junior en Delphine Bekaert begon het avontuur mei 2003 in Wortegem-Petegem toen Junior een galerie opende in een voormalige zeventiende eeuwse abdij en hij Delphine leerde kennen. In 2004 verhuisde paolo chiasera-1de galerie naar Gent. Maar sloot de voorbije twee jaar wegens verbouwingen. Delphine Bekaert: “De voorbije jaren verlegden we ons terrein naar Knokke, maar Gent liet ons niet los. Het pand in de Rodelijvekensstraat is met zijn 2.600 m2 enorm groot en heeft veel mogelijkheden. Het pand stond 15 jaar leeg en was gekraakt waardoor we een vijftigtal containers afval moesten afvoeren. Een deel van het magazijn werd afgebroken zodat er een grote open binnenruimte ontstond. Er is nu mogelijkheid om naast de expositieruimte ook andere projecten te verwezenlijken”.

Jan Hoet junior heeft ambitieuze plannen. Zo ziet hij een galerieswitch met buitenlandse galeries wel zitten. Hoet junior: “Als we naar het buitenland gaan valt op hoe kort zo een beurs wel is en hoeveel volk je over de vloer krijgt. Daarom zijn contacten vaak beperkt tot enkele minuten. Als je enkele weken de tijd krijgt kan je ter plaatse contacten leggen en iets opbouwen”. Maar is Gent niet klein om grote namen te ontvangen? Hoet junior: “Vergis je niet: Belgen geven grote bedragen uit, alleen kopen ze graag van buitenlandse galeries. En je bent sneller van Gent naar Brussel dan van de ene kant van New-York naar de andere kant”. Daarom is er ruimte voorzien om twee tot vier kunstenaars of curatoren te laten resideren in het complex. Hoet junior heeft zelfs ruimte om enkele gastenkamers in te richten, maar die zullen wellicht pas afgewerkt zijn tegen april 2008.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: