zaterdag 29 december 2007

Voor de zevende keer Dorp op Stap.

Dorp op Stap is een initiatief van het Festival van Vlaanderen Brussel en nodigt per Vlaamse provincie één dorp uit voor een concert in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Op zondag 11 november worden méér dan 2.000 mensen uit 5 Vlaamse dorpen opgehaald door de bussen van De Lijn. In het PSK kunnen de dorpelingen genieten van een spetterend klassiek concert van Raymond van het Groenewoud samen met de drie laureaten van de gouden vleugels- wedstrijd: Jan Michiels, Toon Fret en Gwen Cresens, uitzonderlijk klassiek talent van Vlaamse bodem op respectievelijk piano, fluit en accordeon! Aansluitend is er een amicale drink waar de vijf dorpen een lokale specialiteit voorstellen. Er staan gidsen klaar om iedereen op een andere manier Brussel te laten ontdekken met keuze uit diverse themawandelingen. Dan brengen we de genodigden veilig terug thuis.

Met Dorp op Stap maakt elk dorp, deelgemeente of gehucht van max. 2000 inwoners kans om deze uitstap te winnen. Om het even wie kan het initiatief nemen om zijn dorp in te schrijven. Er wordt een creatieve motivatie verwacht tegen ten laatste 20 augustus. Een externe jury neemt de ultieme beslissing op donderdag 23 augustus. De dorpen schrijven zich in door in minimaal 1 pagina te verduidelijken waarom hun dorp het nodig heeft om met cultuur in contact te komen. De jury zal alle kandidaturen bekijken en de dorpen die het leukst en het meest enthousiast uit de hoek komen, nomineren. De genomineerden zullen dan met een producer van Radio 2 een audio reportage maken over hun dorp. Aan de hand van een SMS wedstrijd waarbij iedereen zijn stem kan uitbrengen op zijn favoriete kandidaat of reportage, worden eind augustus de winnaars bepaald!

Dit jaar wordt de 50e editie van het Festival van Vlaanderen gevierd, daarom wordt ook Dorp Op Stap extra gevierd: eind september krijgen de 5 winnende dorpen ook een concert gepresenteerd in het eigen dorp! Met dit project wil het Festival ‘agrarische’ dorpen, waar de bewoners niet altijd de weg naar een concert in de stad vinden bereiken. Om haar doelstelling te realiseren neemt Dorp op Stap alle drempels tot concertparticipatie weg: geen vervoers- en parkeerproblemen, geen probleem voor kinderopvang door het artistieke kinderprogramma, de terugbetaling van de babysitkosten voor de allerkleinsten, en het concert is gratis! Maar belangrijker is nog dat ook het kernproduct gestimuleerd wordt: een BV doet de inleiding op het concert en in de aangepaste programmaboekjes wordt een begeleidende tekst geschreven rond de ‘spelregels voor concerten’.

Op www.dorpopstap.be vindt u alle info over de historiek van Dorp op Stap en over editie 2007, info over de wedstrijd én een inschrijvingsformulier.

Guido Van Peeterssen.


Geen opmerkingen: