zaterdag 29 december 2007

UGent ondertekent overeenkomst met Universiteit van de Vrijstaat

Tijdens de Internationale Jaarbeurs te Gent (Accenta) grijpen er talrijke culturele en wetenschappelijke activiteiten plaats. De Universiteit Gent en de provincie Vrijstaat vormen een belangrijk deel van dit rijke aanbod. Op de beurs kan je niet alleen een bezoek brengen aan de imposante stand van Mangaung. Maar je kunt ook een bezoekje brengen aan de stand van de stedenband, naast het paviljoen van Zuid-Afrika. Om de band tussen beide steden te versterken zijn er een wetenschappelijk en een cultureel forum, maar ook een forum over sociale economie. Maandag ondertekenden de Universiteit Gent en de Universiteit van de Vrijstaat bovendien een belangrijke samenwerkingsovereenkomst die moet toelaten om op structurele wijze samen te werken.

De ondertekening gebeurde tijdens een wetenschappelijk forum op maandag 17 september. Omdat het vliegtuig van de Zuid-Afrikaanse rector niet kon opstijgen werd besloten om de ondertekening via een videoconferentie te organiseren. Beide rectoren tekenden daarmee op duizenden kilometers afstand van elkaar de overeenkomst, weliswaar in aanwezigheid van burgemeester Termont en talrijke prominenten. Die samenwerking kan alle richtingen uit: van uitwisseling van resultaten van wetenschappelijk onderzoek, het voeren van gezamenlijk onderzoek of het uitwisselen van docenten en studenten.

Concreet zijn er al contacten tussen beide universiteiten rond het onderzoek naar goede praktijken van management van lokale besturen. En dat sluit naadloos aan bij de opzet van een stedenband, waarbij de versterking van de bestuurskracht van beide partnersteden centraal staat. De Stad Gent is bijzonder verheugd dat beide universiteiten de handen in elkaar slaan en zeer benieuwd naar de concrete vormen van samenwerking. Link www.gent.be/Zuid-Afrika en http://www.uovs.ac.za/

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: