zaterdag 29 december 2007

Gezellig snuisteren in oude boeken op zondag

De Gentse dekenij Sint-Mighiels organiseert vanaf 15 september iedere zondag van 9u tot 13u een tweedehandsboekenmarkt langs de pittoreske Ajuinlei. Initiatiefnemer Thierry Bonnaffé: “De markt bestaat uit individuele boekenstalletjes, vastgemaakt op de balustrades. Zo kunnen bouquinisten, naar de Parijse ‘bouquinisten’ aan de Seine, en gewone mensen hun oude boeken aan de man brengen”. De prijs is bewust laag. Je kunt een standplaats huren voor 5 euro per keer als particulier, of 7 euro per keer als handelaar. Een tien beurtenkaart kost 40 euro of 50 euro (handelaar). Men kan ook boekenstalletjes ook huren. Aangezien de Ajuinlei ter gelegenheid van de boekenmarkt autovrij is lijkt het er op dat Gent een nieuwe attractie bij heeft.

Volgens huidig deken Patrick De Graeve komt het idee inderdaad uit Parijs, van de boekenstalletjes langs de Seine. Nadat de vroegere parking van de Innovation afgebroken was en de heraanleg van Ajuinlei bleek dit een perfecte plek aan het water om zo iets te proberen. Patrick De Graeve: “Het is geen gemakkelijke opgave, een eerdere poging in Antwerpen om zo een Boekenmarkt op te richten werd snel afgeblazen. Maar we hopen dat Gent het beter doet. We hebben toch een drukke Bloemenmarkt op de Kouter en het zou leuk zijn dat er een soort circuit ontstaan van de Bloemenmarkt over onze Boekenmarkt naar de versmarkt op het Sint-Michielsplein, waar op zondagmiddag ook veel mensen op af komen”.

De Boekenmarkt van de Ajuinlei is niet bedoeld is als concurrent voor de rommelmarkt bij Sint-Jacobs, men kan er alleen terecht voor papier: boeken, prentkaarten, posters en zo. De boekenmarkt mikt vooral op particulieren die boeken willen verkopen. Je wilt je zolder opruimen, een familielid komt te overleden, je wilt een kinderkamer installeren en je weet niet wat je met al die boeken moet aanvangen. Vroeger kon je alleen terecht bij een opkoper of een tweedehandsboekenwinkel. Die kochten maar een klein deel en dan nog maar tegen een fractie van de prijs. Hier houd je alles zelf in handen. Op 3 september is er een infosessie, om 20 uur in het Huis van Guislain, Ingelandgat 29.

Info: Stefan Cattebeke, Sint-Michielsstraat 15, 09-225.29.65 of Thierry Bonnaffé, 0475-32.43.36. Link: http://www.bonnaffe.com

Over de Ajuinlei werd ook geschreven op Gent Blogt Feestelijke heropening van de Ajuinlei

Paaltjes Ajuinlei blijven staan

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: