De plot van de stille film Siegfrieds Tod is gebaseerd op de middeleeuwse sage waaruit ook Wagner putte voor zijn Ring. De Vlaamse Opera presenteert dit meesterwerk van Fritz Lang met live begeleiding door zijn symfonisch orkest. Een mooie aanvulling op de Ring des Nibelungen, die later op het seizoen in de Vlaamse Opera wordt voltooid. Siegfrieds Tod is het eerste deel van het filmepos Die Nibelungen van Fritz Lang. De plot is gebaseerd op de middeleeuwse heldensage waaruit ook Richard Wagner putte voor zijn Ring. Meer bepaald behandelt Siegfrieds Tod dezelfde verhaalstof als de opera Siegfried.
De Germaanse mythe werd in deze film een donkere romance met personages in de greep van primitieve passies. Fritz Lang liet puur artificiële decors ontwerpen om de strenge schoonheid van de tragische legende van Siegfried en Kriemhilde te bewaren. De grandioze architectuur van de film zou Albert Speer zelfs geïnspireerd hebben voor zijn enscenering van de nazicongressen in Nürnberg. In Siegfrieds Tod verslaat de held de draak en huwt hij de Bourgondische prinses Kriemhilde. Zo haalt hij zich de toorn van de IJslandse koningin Brünnhilde op de hals. Hij wordt dan ook uiteindelijk gedood door een van haar gezanten. Kriemhilde zweert wraak.
Fritz Lang ontmoette de acteur, zanger en componist Gottfried Huppertz in het Berlijnse nachtleven. Er ontstond een hechte vriendschap tussen de twee. Omdat de regisseur wist dat Huppertz muzikaal talent had, vroeg hij hem om muziek te schrijven voor zijn filmproject Die Nibelungen. Huppertz was nuchter: “Je begrijpt dat ik dat niet kan doen” zei hij. “Iedereen kent de muziek van Wagner, dus iedereen zal mijn muziek daarmee vergelijken. Dat is toch een verloren zaak?” Maar Lang bleef maanden aandringen, en toen Huppertz de ruwe versie van Siegfrieds Tod had gezien en zag dat de film eerder gebaseerd was op de mythe dan op de opera van Wagner, hapte hij toch toe.
De film ging op 14 februari 1924 in première. De componist had zijn muziek op tijd afgeleverd, maar Fritz Lang bleef eindeloos doorwerken aan de montage. Zelfs tijdens de eigenlijke première hermonteerde hij scènes. Om op tijd in het theater te geraken moesten de filmspoelen onder politie-escorte aangeleverd worden, en tussen de aflevering van iedere spoel zaten lange pauzes. De dirigent van de première had dan ook de grootste moeite om het 60-koppige orkest synchroon te houden met de bewerkte scènes. Gottfried Huppertz schreef tijdens zijn leven muziek voor negen films. De bekendste daarvan is Metropolis, ook van Fritz Lang. Hij stierf in 1937 in Duitsland, een jaar na zijn laatste film.
De Vlaamse Opera presenteert de stille film Siegfrieds Tod met live orkestbegeleiding onder leiding van dirigent Jef Smits. Een unieke gelegenheid om dit meesterwerk, dat zelden in België te zien is mee te pikken, en een mooie aanvulling op de voorstelling van Siegfried later op het seizoen. Er is een inleiding, 45 minuten voor aanvang van de voorstelling, gratis op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Binnen de Antwerpse en Gentse stadszones is elke toegangskaart geldig als vervoersbewijs voor één persoon op de bussen en trams van De Lijn. Kaarten zijn te koop via de bespreekbureaus van de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent, via de telefoon 070 22 02 02 of de website van de Vlaamse Opera. Prijs: 9, 12 en 15 euro. Reductie voor -26, Vrienden MuHKA, Vrienden MuHKA: 10 euro.
Guido Van Peeterssen.
zaterdag 29 december 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten