zaterdag 29 december 2007

Tentoonstelling 'Zwammen: langdradig?'

In de herfst komen overal in het bos paddenstoelen te voorschijn, in alle mogelijke kleuren, met de meest uiteenlopende geuren, keihard en droog of juist taai en slijmerig. Sommige maken deel uit van een exquise maaltijd terwijl andere in het recept staan voor een dodelijk gifmengsel. Wie wil kennismaken met deze mysterieuze levende wezens, kan van zaterdag 6 oktober tot en met zondag 2 december een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Zwammen: langdradig?' in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. In deze tentoonstelling - waarvan het onderwerp alleen letterlijk langdradig is - komt men alles te weten over zwammen: hun bouw, welke plaats ze krijgen in de systematiek van de levende wezens en hoe ze aan levensenergie geraken.

Over paddenstoelen is heel wat te vertellen. Wie wist dat de paddenstoel die te zien is, eigenlijk maar een vruchtlichaam is van een organisme dat opgebouwd is uit een kluwen van draden? Dat organisme, de zwam, kan enorme afmetingen krijgen, terwijl de draden zelf fijn genoeg zijn om in de sapstroom van een boom binnen te dringen. In de tentoonstelling kan de bezoeker als volleerd wetenschapper aan de slag om sporen te onderzoeken. In de sfeer van een gezellige huiskamer ziet men hoe zwammen met het dagelijks leven te maken hebben. In het provinciaal domein Het Leen in Eeklo, van 6 oktober t.ot. 2 december 2007. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 5 oktober 2007 om 15 uur.

Wie zin heeft om een aangename dag door te brengen moet zeker eens langs gaan. Het provinciaal domein Het Leen strekt zich uit over meer dan 260 ha in de gemeenten Eeklo, Waarschoot en Zomergem. In het bosrijke gebied kan je vooral terecht voor passieve recreatie: je vindt er een arboretum, visvijvers, een bosinfocentrum, een cafetaria met terras en een speeltuin Een netwerk van 36 km wandelpaden, waarvan de helft verhard, brengt je tot in de verste en mooiste uithoeken van het bos. Als je tijdens de wandeling iets meer wil te weten komen over het bos in het algemeen of Het Leen in het bijzonder, dan kan je de uitgestippelde wandelpaden volgen.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: