zaterdag 29 december 2007

Maak kennis met middeleeuwse dansen.

De historische dans nieuw leven inblazen is de droom van Leen Behets. Hofdansen waren steeds een belangrijk sociaal gegeven voor de adel. Tijdens de renaissance was de balzaal was het enige ontmoetingspunt tussen man en vrouw. Het was de plaats waar beide seksen elkaar konden ontmoeten en zich over elkaar informeren. Maar ieder tijdperk kende zijn eigen manier van dansen. Onder de artistieke leiding van Leen Behets wijdt het Centrum voor Oude Dans zich sinds 1989 aan de hofdans. Zowel vroeg Middeleeuwse, Bourgondische en Italiaanse Renaissancedansen vormen het aanbod.

Leen Behets, lerares Lichamelijke Opvoeding en gebrevetteerd lesgeefster van de Nationale Jeugddienst, volgde naast een basisopleiding klassiek ballet verscheidene cursussen in binnen- en buitenland. Vanuit d' Oude Kapel groeide de belangstelling voor historische dans. In 1987 volgde ze een cursus 15e eeuwse dansen in Italië (Urbino), georganiseerd door 'la flauto Dolce' en Barbara Sparti. In Nederland studeerde ze Italiaanse, Franse en Engelse hofdansen bij 'La Pellegrina'. In België kreeg ze les van Angene Feves (USA), Andrea Francalanci (Italië), Sigrid 't Hooft (België), Gerda van den Bos (België), Jane Gingel (Engeland), Lou Flagel (België), Conrad Vande Weeteringen (Nederland) en Taubert (Duitsland). Deze ervaring staat borg voor een hoogstaande artistieke leiding.

Wie kennis wil maken met Capriool kan dat op maandagavond 3 september vanaf 20 uur in ’t Geestje, Zandloperstraat 83 te Mariakerke of op 9 september tijdens de Open Monumentendag in de Abrahamstraat te Gent. Capriool organiseert ook workshops. Op zaterdag 20 oktober is er een initiatie Renaissancedans met hofetiquette, muziek en kostuumgeschiedenis voor beginners. Er is mogelijkheid tot picknick. De prijs is 20 euro, koffie of thee inbegrepen. Capriool organiseert ook hofdansen uit de 15de en 16de eeuw iedere maandagavond vanaf 10 september. De prijs bedraagt 30 euro voor 10 lessen. Afspraak in ’t Geestje, Zandloperstraat 83 te Mariakerke.

Informatie: Leen Behets. Tel: 09/245.43.52 of GSM: 0497/45 69 36. Mail: Helena.Behets@telenet.be Meer informatie op www.capriool.be

Geen opmerkingen: