zaterdag 29 december 2007

Franse douane neemt gewijd water uit Lourdes in beslag

De gebeden van een volledige vlucht pelgrims op terugweg van het Franse bedevaartsoord Lourdes konden niet beletten dat de Franse douane hun kostbare souvenirs in beslag nam. De veiligheidsdiensten in de luchthaven van het Franse stadje Tarbes waren onvermurwbaar: alle vloeistoffen in een flacon van meer dan 100 ml, of het nu gewijd water is of niet, worden in beslag genomen en vernietigd. De passagiers, onder wie de Italiaanse tv-presentatrice Paola Saluzzi, protesteerden omdat zij erg lang in de rij hadden moeten staan om het kostbare heilige water te bemachtigen, maar de agenten waren onverbiddelijk. Een van de passagiers verkoos de hele inhoud van zijn kostbare fles uit te drinken, liever dan het af te geven aan de douaniers.

De onheilsvlucht was bovendien de eerste vlucht van luchtvaartmaatschappij Mistral Air, die vanuit Rome katholieke bedevaartsoorden overal ter wereld aandoet. Directeur Francesco Pizzo bevestigde dat de maatschappij zich niet aan de internationale regels kan onttrekken, maar dat er binnenkort kleine flesjes wijwater in de vorm van Mariabeeldjes op de vliegtuigstoelen klaar zullen liggen. Het bedrijf dat in handen is van een Italiaans postbedrijf en van een reisorganisatie voor pelgrims hoopt jaarlijks 150.000 reizigers te kunnen vervoeren naar plaatsen als Santiago de Compostella (Spanje), Jeruzalem, Czestochowa (Polen) en de Egyptische Sinaï woestijn. De reguliere vluchten gaat volgend jaar van start met toestellen die volledig ingericht zijn voor de bedevaart, met religieuze video's en de stoelen voorzien van teksten als.

Acteur Bud Spencer zal nooit hebben gedacht dat zijn begin jaren tachtig opgezette vliegmaatschappij Mistral Air ooit katholieke bedevaartgangers zou vervoeren. Maar nu zorgt het bedrijf van de Italiaanse filmster op vraag van het Vaticaan goedkope lijnvluchten naar katholieke pelgrimsoorden. Groot was de belangstelling voor de eerste Boeing 737-300 die vanuit Rome naar het Franse Lourdes vertrok, met aan boord heel wat hoogwaardigheidsbekleders en katholieke functionarissen. En natuurlijk met de persoonlijke zegen van paus Benedictus XVI. De stewardessen, die net geen nonnen zijn, moeten de naar schatting 150 duizend vliegende pelgrims per jaar voorbereiden op hun aankomst in de oorden van openbaring, verlichting en wonderen. Met de douane moeten ze wel nog leren omgaan. Link: http://www.mistralair.it

Geen opmerkingen: