zaterdag 29 december 2007

Royse Feesten op 25 en 26 augustus

grav-2006%20(61) Op 25 en 26 augustus herleeft de Commanderie van Gruitrode. Ridders en jonkvrouwen, vuurspuwers, troubadours, jongleurs, toneelspelers en zo meer betreden terug hun dorp na 800 jaar en laten ons mee ervaren hoe het leven er in de middeleeuwen aan toe ging. Commandeur Hendrik van Wassenaer mag er zijn blijde intrede anno 1698 nog eens overdoen. Er is een middeleeuws tentenkamp, een markt uit die tijd, een ganzendrijver show, riddergevechten, niets zal er die dagen ontbreken. Vrijdag 24 augustus arriveren de troepen. Het voetvolk van de Orde van de Hagelanders, van het Gelres Overkwartier, Den Troep, de Gezellen van Ghismo, de Gentsche Ghesellen , de Yzeren roos, de Compagnie Médiévale du Furet en La Bombarde zal het tentenkamp opbouwen zoals het meer dan 800 jaar geleden gebeurde op de weide voor het Kasteel.

Zaterdag omstreeks 17.30 uur viert het dorp de intrede van de Commandeur Na een korte plechtigheid in de kerk gaat de stoet naar het kasteel. De feeststoet wordt gevormd door de Commandeur, de kardinaal, wachters te paard, een bedelaar, een zwangere vrouw, de eregasten, de Royer Reus Hendrik van Wassenaer, de bewoners van het kampement, het gepeupel, een vuurwerkmaker, een nar, muzikanten, schildknapen en de schutterij St. Harlindus en Relindus van Ellkom. Het Geheime Genootschap zal instaan voor de inwijding van de Commandeur, waarna de Commandeur iedereen trakteert op een staande receptie.
Daarna begeeft de stoet zich via het tentenkamp naar de feesttent op het dorpsplein van Gruitrode. Daar is er een middeleeuws avondfeest waarbij iedereen uitgenodigd is. Tussendoor is er mogelijkheid om tegen democratische prijzen te proeven van bourgondische keukenspecialiteiten en het lekkere Commandeursbier. Zondag om 8 uur gaat de rommelmarkt van start en om 10 uur gaat het middeleeuws tentenkamp van start. Daarna volgen er verschillende demonstraties en shows. Om 17 uur is er een reconstructie van veldslag 1485, gevolgd door een riddershow. Link: Royse Feesten

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: