donderdag 27 december 2007

Gent werkt aan betere huisvesting

In de Gentse wijk Dampoort loopt een bijzonder project dat tot doel heeft de particuliere huisvesting aanzienlijk te verbeteren. Aanleiding was een onderzoek in 2001 dat aantoonde dat er grote nood was aan kwalitatieve en betaalbare huisvesting in de wijk. Na een aantal kleine initiatieven schakelde men in 2005 over op een grootschalig project waarbij huurders en eigenaars van 218 woningen werden gecontacteerd. Vele huizen waren dringend aan renovatie toe maar soms kon men met eenvoudige ingrepen de leefbaarheid sterk verbeteren. Frank Vandepitte van het Duurzaam Huis: “Het was een erg ambitieus project, sommige woningen hier zijn tot 100 jaar oud. Liefst 58 woningen zijn ingeschreven voor het project en 17 eigenaars besloten hun woning te renoveren zonder renovatiecontract”. Gezien het succes van het project werd er een brochure opgesteld over het project. Bewoners uit andere wijken en andere geïnteresseerden vernemen zo hoe alles in zijn werk gaat.

Het was schepen Karin Temmerman die samen met medewerkers en buurtbewoners de brochure ‘Bouwblokrenovatie in de wijk Dampoort’ voorstelde. Schepen Temmerman: “Wonen in een stad zoals Gent, waar de kloof tussen arm en rijk erg groot is, is wonen erg belangrijk. Dat zie je in de huisvesting, en vooral in de 19de eeuwse gordel. Hier werden heel veel huizen van een slechte kwaliteit dicht op elkaar neergezet. Belangrijk is ook dat de hele buurt mee profiteert van dit project. Met Bouwblokrenovatie gaan we de strijd aan tegen verloedering en hoge huren en ook voor een leefbare buurt. Deze brochure schetst tot in de puntjes hoe experts samen met buurtbewoners die probleem in deze wijk aangepakt hebben”.

Kristof Gielen van de cel Woonbeleid: “Het is niet evident om met zoveel bewoners en op zo korte termijn samen te werken maar toch besloten we de lat hoog te leggen”. Bedoeling is om van alle kanten ondersteuning te geven: technisch, administratief, organisatorisch en financieel. Niet alleen huurders maar ook eigenaars krijgen maximale ondersteuning want vaak blijkt dat mensen met een bescheiden budget een slechte woning voor weinig geld kopen. Steeds vaker gaan mensen een hoge lening aan om een betaalbare woning te kopen maar nadien hebben ze geen geld meer om de woning te verbeteren. Soms zijn het ook buitenlanders de taal niet machtig zijn en hun weg niet kennen. Voordeel is dat de bewoners niet alleen deskundig advies kregen, er kwamen ook heel wat veiligheidsrisico’s aan het licht. Wie de werken door een vakman liet uitvoeren kreeg vaak een betere prijs omdat meerdere woningen samen werken lieten uitvoeren. Bovendien was er steeds toezicht op de werf zodat er bijkomende garanties waren.

De stad Gent voorzag in een toelage van 50% van de totale kostprijs, dit was mogelijk dank zij financiële steun van de Federale Overheid. En door deskundig advies over de bestaande premies werd de kostprijs van sommige verbouwingen tot 70 % verminderd. Er was ook een tussenkomst in het ereloon van de architect zodat ingrijpende verbouwingen mogelijk werden. Verder was er ook een toelage voor eigenaars-verhuurders die in een billijke huurprijs voorzagen. Bovendien is er door de goede samenwerking en begeleiding heel wat vertrouwen en sensibilisatie. Bewoners krijgen antwoorden op heel wat vragen en krijgen zich op hun woonsituatie. Ze worden zich bewust van een aantal problemen zoals veiligheid, energieverbruik, het nut van duurzame bouwmaterialen en komen vaker samen waardoor mensen elkaar beter begrijpen er meer samenhorigheid in de buurt is. Meer over Samenlevingsopbouw Gent: http://www.samenlevingsopbouwgent.be/links.htm

Meer over bouwblokrenovatie op deze site: http://archief-voorjaar-2006.blogspot.com/2006/12/bouwblokrenovatie-aan-de-gentse.html

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: