zaterdag 29 december 2007

OdeGand met een verbluffend programma!

Op 15 september palmt OdeGand voor de vijfde keer de Gentse binnenstad in met een grandioos muziekfeest op en langs de Gentse binnenwateren. Vorig jaar werd de binnenstad compleet overrompeld en waren de kaarten binnen de kortste keren uitverkocht! Het geheim van OdeGand is niet alleen de keigoede programmatie maar ook de uitgelezen locaties. Voor het grote publiek is het een uitgelezen kans om kennis te maken met de mooiste plekjes van de historische binnenstad. Statige gebouwen met hun prachtig interieurs zetten de deuren voor één keer wagenwijd open en zorgen voor een gastvrij ontvangst. Zoals elk jaar kan je de hele dag door van muziek genieten: keuze te over uit een bonte mix van wereldmuziek over jazz tot klassieke muziek. De concertlocaties bereik je te voet of per boot. ’s Avonds word je getrakteerd op een prachtig slotconcert met vuurwerk op de Gras- en Korenlei.

In de namiddag kan je à la carte concertjes meepikken. Je hebt de keuze tussen klassieke tunes, electronic/jazz, Afrikaans geroffel, jazz, jodelmuziek, fado, gospel, duizelingwekkende tango en nog veel meer! Raymond van het Groenewoud gaat voor één keertje de klassieke toer op. De gaste op het slotconcert is dit jaar een absolute topper! Niemand minder dan Barbara Hendricks zal het podium op de Graslei betreden. Samen met het Magnus Lindgren Quartet brengt ze Billie’s Blues, een programma met liederen van de befaamde blueszangeres Billie Holiday. Bovenop dit unieke concert krijg je een spetterend vuurwerk voorgeschoteld.

Gipsy violist Roby Lakatos is later op het jaar te horen op de Proms, maar maakt zijn Belgische entree op OdeGand. Vroeger was hij straatmuzikant, tegenwoordig treedt hij op met The London Symphony Orchestra. Raymond van het Groenewoud speelt met drie klassiek geschoolde musici: Toon Fret, Gwen Cresens en Heleen Van Haegenborgh. Het wordt een heel intiem concert. Argentina Santos is een dame van 83 jaar die op een ongelooflijke manier fado brengt. Met de Vlaamse Opera als decor kan dit niet meer stuk. De Zwitserse Nadja Räss is één van de allerbekendste jodelaarsters van dit moment. Flath Earth Society brengt ‘answer songs’, nummers die een antwoord vormen op bestaande liedjes. Een uniek en absoluut verrassend project! Olivier Vernet is de officiële organist van de kathedraal van Monaco. Gisteren speelde hij nog voor de koninklijke familie in Monaco, straks op OdeGand!

Het Soweto Gospel Choir wordt beschouwd als het beste gospelkoor ter wereld: spiritueel, energiek en met een onweerstaanbare vrolijkheid. Het Arab Orchestra of Nazareth brengt joden, christenen en moslims samen op de planken. Ze brengen een ode aan Umm Kulthum, een legendarische Egyptische zangeres. Dit meesterlijke orkest is voor de eerste keer in België te zien! En op OdeGand zijn de beste solisten van de Operastudio aan het werk zien! De Filharmonie ten slotte, brengt speciaal voor OdeGand de bekende Romeo- en Julia-ouverture van Tsjaikovski. Het wordt een editie om ‘u’ tegen te zeggen. Wees er snel bij want vorig jaar waren de 8.000 tickets allemaal op voorhand de deur uit! Meer info op www.odegand.be

Guido van Peeterssen.

Geen opmerkingen: