zaterdag 29 december 2007

Meer dan 500.000 bezoekers op Open Monumentendag

De 19de editie van Open Monumentendag werd opnieuw een groot succes. Voor het eerst sinds enkele jaren werd de kaap van 500.000 bezoekers gehaald. Niet voor niets is blijft Open Monumentendag het meest succesrijke eendaagse cultuurevenement in Vlaanderen. Wellicht houdt het grote aantal bezoekers verband met het gekozen thema 'Wonen'. Het lijkt een herkenbaar en voor de hand liggend thema, toch werd er gezorgd voor een veelzijdige en creatieve invulling. Daarbij kwamen bepaalde invalshoeken voor het eerst aan bod tijdens de Open Monumentendag. Opvallend was de aandacht voor sociale woonwijken en huizen en voor allerlei vormen van mobiel wonen naast de klassieke openstellingen van kastelen, landhuizen, arbeiderswoningen en zo meer.

Open Monumentendag heeft een goede keuze gemaakt door zeer sterk te selecteren en alleen activiteiten in monumenten toe te laten die kaderen binnen het centrale thema wonen. Er werd duidelijk gekozen voor kwaliteit. Dit resulteerde in een evenwichtig en boeiend programma dat zeer veel mensen kon aanspreken. Net zoals de vele honderdduizenden Vlamingen stond Vlaams minister Dirk Van Mechelen voor de moeilijke opdracht om uit het grote aanbod te kiezen en zijn eigen programma samen te stellen. Dat resulteerde in een boeiende verkenningstocht langs acht locaties in de Vlaamse provincies. De boeiende rondgang startte bij het vissershuisje van Majutte in Blankenberge, ging langs het Kasteel te Berghe in Koolkerke (Brugge), een tentoonstelling van historische caravans in Beernem, een boerderij in Deinze, het stadspaleis (Hotel d'Hane Steenhuyse) in Gent, de Egyptische zaal in Kasteel Moeland in Sint-Niklaas en de noodbarakken in Willebroek om tenslotte te eindigen in de atelierflat van Jozef Peeters in Antwerpen.

Meer dan 500.000 Vlamingen profiteerden ervan om te gluren bij de buren. Groot of klein, bekend of minder bekend: alle monumenten kregen heel wat mensen over de vloer. Eigen aan het openstellen van woningen is dat het niet altijd mogelijk is de grote massa bezoekers te verwerken. Natuurlijk zijn er, zoals elk jaar, een aantal toppers die zich in een bijzondere belangstelling konden verheugen. Voor de provincie Antwerpen waren dat het Militair Hospitaal en het Koninklijk Paleis en Ranst als landelijke gemeente met een mooi programma. Voor de provincie Limburg: de steden Hasselt en Sint-Truiden. Voor de provincie Oost-Vlaanderen: Gent en Sint-Niklaas trekken bijzonder veel bezoekers, maar ook Temse met de openstelling van Den Uil, het kunstenaarsatelier van Karel Aubroeck. Voor de provincie Vlaams-Brabant: de Villa Les Tilleuls. In de provincie West-Vlaanderen trokken de kunststad Brugge en de stad Koksijde en haar opengestelde villa’s meer dan de verhoopte belangstelling genieten.

“Ik ben verheugd dat zoveel mensen vandaag opnieuw op de been waren om hun erfgoed te leren kennen en waarderen. Het toont alleen maar aan dat erfgoed steeds meer mensen kan (blijven) boeien. Dat is en blijft een leuke gedachte in het uiteindelijke streven om op termijn in Vlaanderen 6 miljoen monumentenwachters te hebben. In ieder geval wil ik van harte alle locale comités en de vele mensen voor en achter de schermen danken die deze Open Monumentendag hebben mogelijk gemaakt door hun inhoudelijke of logistieke steun en inbreng. Zonder hen is er geen Open Monumentendag, is het niet mogelijk de waardevolle kwaliteit aan te bieden. Ze kunnen dan ook niet genoeg worden bedankt', aldus nog de minister.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: