zaterdag 29 december 2007

Gratis school kost gemakkelijk 500 euro.

Normaal zou onderwijs gratis moeten zijn, toch voor een kind tot 12 jaar. In de praktijk krijgen ouders van een twaalfjarige vaak een rekening van om en bij de 500 euro voor onderwijskosten. Nochtans werden er een aantal maatregelen genomen om het onderwijs betaalbaar te houden. Vanaf 1 september moeten basisscholen al het nodige schoolgerief voorzien. Het gaat hier om schoolboeken en schriften maar ook om potloden, kopieën, een passer en een rekenmachine. De school krijgt daar een vergoeding voor.

Maar er zijn van die dingen waar de school niet in tussenkomt, gewoon omdat iedereen voor zichzelf beslist hoeveel hij of zij er aan uitgeeft. Zoals pennenzakken, een boekentas, een dure vulpen en zo meer. Maar ook drankjes op school en naschoolse opvang vreten aan het gezinsbudget, om van uniformen en schoolreizen maar te zwijgen. De verkoop van trendy schoolspullen komt echter flink op gang. De duurste spullen worden het eerst verkocht. Nieuw zijn de ergonomische rugzakken en de trolley. Daarna volgen de trendy spullen, daarbij incasseren film en andere helden vaak een procentje. Ook eco labels scoren dit jaar goed. De brooddoos doet opnieuw zijn intrede, recyclagepapier is in en het FSC (gecertificeerd) papier mag een centje kosten.

Er is echter goed nieuws: vanaf volgend schooljaar mogen extra kosten zoals schoolreizen, zwemkaarten, toneelbezoek en verplichte abonnementen niet meer dan 60 euro kosten voor een leerling uit het basisonderwijs. Bovendien wordt er dit jaar weer een premie uitgekeerd voor schoolgaande kinderen tot 18 jaar. Die bedraagt 51 euro voor een kind in het lager onderwijs en 71 euro voor een scholier in het middelbaar. De premie wordt binnenkort uitbetaald door het kinderbijslagfonds voor kinderen van 6 tot 17 jaar. Studenten van ouder dan 18 hebben geen recht op de premie. De schoolpremie werd vorig jaar ingevoerd en kreeg veel kritiek van de oppositie. Die beweerde dat het een verkiezingsstunt was om de kiezers gunstig te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De schoolpremie blijkt echter een welkome verlichting te zijn voor het zware onkosten die ouders van schoolgaande kinderen dragen.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: