zaterdag 29 december 2007

Politiehonden gaan de strijd aan

donaldVan vrijdag 7 september tot zondag 9 september viert de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging haar 100-jarig bestaan met een bijzondere editie van de Nederlandse Kampioenschappen. Om uit te maken wie de best afgerichte hond van Nederland is, gaan de viervoeters in stadion De Vliert te Den Bosch de strijd aan in een aantal verschillende klasses.

Het africhten van honden is al tientallen jaren een populaire sport. In november 1907 richtten drie hondensport liefhebbers in Roosendaal de Nederlandse Politiehond Vereniging op. Dit in navolging van Duitsland en België waar al langer wedstrijden werden gehouden om te bepalen welke hond het best kon speuren, bewaken, volgen of hindernissen kon nemen. De hondensport kent in Nederland een groot aantal deelnemers. De variatie binnen de sport is groot. Niet alleen wordt een beroep gedaan op bijvoorbeeld de reukkwaliteiten van de honden, ook hun snelheid, behendigheid en intelligentie worden op verschillende onderdelen getraind en getoetst.

“Honden zijn op tal van vlakken onmisbaar in onze samenleving”, stelt voorzitter Van Rossum, in het dagelijks leven commissaris in politieregio Limburg-Zuid. “Niet alleen zijn honden belangrijk bij object- of persoonsbewaking, maar denk ook aan de rol van honden bij het vinden van slachtoffers bij rampen, bij drugscontroles of als speurders naar explosieven.” De KNPV mag dan een vereniging met een respectabele leeftijd zijn, ze is nog springlevend. “Toch zijn ook wij op zoek naar aanwas van jonge leden”, erkent Van Rossum, “Maar”, laat hij er onmiddellijk op volgen: “De Nederlandse Kampioenschappen zijn een uitstekende gelegenheid om te komen zien hoe veelzijdig deze sport is.”

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: