donderdag 27 december 2007

Marc Clémeur wordt directeur-generaal van de Opéra National du Rhin

Marc Clémeur werd vandaag benoemd tot de nieuwe directeur-generaal van de Opéra National du Rhin in Straatsburg vanaf september 2009. Deze instelling omvat naast de opera ook een groot balletgezelschap en het opleidingsinstituut ‘Les Jeunes Voix du Rhin’. Ze is één van de weinige instellingen in Frankrijk die het statuut van ‘Opéra National’ heeft en brengt haar producties via een uitgekiend systeem eveneens in de steden Colmar, Mulhouse en Straatsburg.

De ‘Opéra National du Rhin’ geldt als één van de meest vernieuwende Franse opera gezelschappen en opent ieder seizoen met een creatie van een hedendaags werk in het kader van het befaamde festival “Musica”, dat eveneens in Straatsburg gevestigd is. Het is ook één van de Franse huizen waar de meest vernieuwende regisseurs aan bod komen. David McVicar, die in de Vlaamse Opera al Idomeneo en Les Contes d'Hoffmann regisseerde, produceert er op dit moment een nieuwe Ring des Nibelungen. Verder zijn er dit jaar ook producties van Lucinda Childs, Klaus Michael Grüber en Stéphane Braunschweig. De belangrijkste producties worden er begeleid door het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, met als muziekdirecteur de internationaal bekende Duitse dirigent Marc Albrecht, die in de Vlaamse Opera al Oedipus Rex en Het Sluwe Vosje leidde.

Marc Clémeur wordt in Straatsburg de opvolger van Nicholas Snowman, die voordien het beroemde festival in Glyndebourne leidde. Hij zal al vanaf het najaar 2007 het statuut van ‘directeur général désigné’ krijgen, aangezien operaproducties twee jaar op voorhand dienen te worden voorbereid. Marc Clémeur staat nog in voor de programmering in de Vlaamse Opera tot eind 2008.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: