zaterdag 29 december 2007

Zondag Flikkendag

De Gentse binnenstad mag zich nu zondag 30 september weer eens van zijn beste kant laten zien tijdens de negende Flikkendag. Vanaf 10 uur zullen tienduizenden fans genieten van het beste dat de hulpdiensten te bieden hebben. Bovendien staat Flikkendag volledig in het teken van Europa. Hoofdcommissaris De Smet: “De Gentse binnenstad is een uitgelezen locatie voor de tientallen activiteiten die niet alleen boeiend zijn en elk jaar opnieuw massa’s naar Gent lokken. Het thema Europa danken we aan het 50 jarig bestaan van de Europese Unie”. Het wordt een unieke kans om kennis te maken met de Franse douane, Nederlandse waterpolitie en een verassend bezoek uit Estland. Maar hoogtepunt van de dag zal wellicht de Flikkenparade zijn.

Als het weer mee zit wordt het in elk geval een feestelijk dagje uit met heerlijk slenteren in de Gentse binnenstad. Maar om ten volle te genieten heb je best de Flikkendag brochure bij de hand. Flikkendag krijgt voor de gelegenheid een Europees (politie)jasje. De Belfortstraat wordt omgevormd als themastraat onder het motto: “Proef en hoor Europa”! En de Gentse pleinen: die zullen wellicht voor één keer niet groot genoeg zijn: het Baudelopark (helikopter demonstraties), het Goudenleeuwplein (Verkeerd Geparkeerd), Kouter (politiekorpsen), François Laurentplein (provinciale diensten), Sint-Baafsplein (medische diensten), Vlasmarkt (fietsbrigades) en Vrijdagsmarkt (Militaire politie). Onnodig te zeggen dat ook hier alles een Europees en spectaculair tintje krijgt.

Maar ook de Gentse gebouwen worden extra aangekleed. De para’s dalen af van het Belfort terwijl het Oud Justitiepaleis bol staat van de activiteiten, aan de overkant (Ketelvest) kan u ontdekken hoe snel politieboten zijn. Ook het Provinciehuis opent zijn deuren en verbaasd ons met een Europees dorp. Ondertussen doorkruist de Flikkenparade het centrum, en dat tussen 14.30 uur een 16.30 uur. Een andere blikvanger is wellicht de Pipe en Drums Politie uit Maastricht, zij doorkruisen de stad met een wandelconcert om 11, 14 en 16 uur. Maar mocht u al dat Flikkengeweld niet meer zien zitten: Flikkendag swingt! Op het Emile Braunplein zijn er de hele dag lang optredens met al afsluiter de enige echte Flikkenband. Aansluitend met de optredens is er een signeersessie door de acteurs in het Sofitel. En in de Gentse binnenstad is er zowat overal straatanimatie: muziek, dans, humor, actie, grime en theater.

Wie een herinnering op prijs stelt: de Flikkenpet is terug van weggeweest. Ze is nog mooier en nog stoerder dan voorheen en te verkrijgen op tiental verschillende locaties. Maar vooral: ze is enkel te verkrijgen op Flikkendag, op uitzondering van het Groot Vleeshuis en de stadswinkel. Zo bent u op Flikkendag alvast een ster. Link: www.flikkendag.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: