zaterdag 29 december 2007

Opening Muziekcentrum De Bijloke

concerthal bijloke03De Gentse Stedelijke Concertzaal De Bijloke is gerenoveerd heet voortaan Muziekcentrum De Bijloke. Na drie lange jaren van renoveren en verbouwen is het muziekcomplex klaar. Het muziekcentrum beschikt voortaan naast de bestaande grote concertzaal over meerdere presentatieplekken waaronder het auditorium en de bibliotheek, diverse foyers voor publiek en artiesten, moderne artiestenloges en kantoren voor administratie en ticketverkoop.

Directeur Yves Rosseel: “De Bijloke is een belangrijke historische plek en de omschrijving concertzaal dekt niet langer de volledige lading. De term muziekcentrum, waarin muziek letterlijk centraal staat, is een juistere omschrijving. In de nieuwe Bijloke is er nu ook plaats voor filmvertoningen en workshops en er is een prachtige bibliotheek die geknipt is voor intieme concerten en tentoonstellingen”. Vanaf 2008 is ook het Kraakhuis beschikbaar, daar zal de bekende choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui een nieuwe creatie tonen”. Ook het programmaboek en de vormgeving veranderen. De Bijloke ging daarvoor scheep met het bureau Basedesign, die werken ook voor het Museum of Modern Art in New York en De Singel in Antwerpen.

concerthal bijloke13Directeur Yves Rosseel: “De promotie van jonge Vlaamse artiesten is één van onze opdrachten en wij zullen in de toekomst meewerken aan de carriéreplanning van jonge artiesten die door de concervatoria naar voor geschoven worden”. De Bijloke kan ook rekenen op sterke partners zoals het Spectra Ensemble, de Filharmonie, het Vlaams Radio Orkest en nieuwkomers als het barokorkest B'Rock en het door Philippe Herreweghe geleide Collegium Vocale, twee ensembles die stevig in Gent verankerd zijn.

Het Bijloke Muziekcentrum werkt ook samen met Vooruit, de Handelsbeurs, het Stam (stadsmuseum) en het Guislain museum. Met de Vooruit is er een jazzreeks, met de Handelsbeurs wordt rond klassiek gewerkt. En er zijn overkoepelende abonnementen. Met het Stam en het Guislain museum wordt een kunstenproject rond het thema Ziek, Tussen lichaam en geest uitgewerkt. Met de vakgroep Studie van de Derde Wereld van de Universiteit Gent en het CRG wordt samengewerkt voor de muziekreeks East of Eden.

concerthal bijloke04Van donderdag 6 tot zaterdag 8 september gooit Muziekcentrum De Bijloke Gent zijn deuren wijd en gratis open ter gelegenheid van de feestelijke ingebruikname van de nieuwe gebouwen voor publiek, artiesten en administratie. De opening wordt gevierd zoals het een muziekcentrum past: met veel muziek, stuk voor stuk uitgevoerd door topartiesten die een nauwe band met het huis hebben. Er is muziek uit de renaissance, barok, romantiek en twintigste eeuw. Maar er is ook barokopera, de geboorte van een nieuw internationaal strijkkwartet, muziektheater voor kinderen, verrassende nieuwe muziek, jazz, pop en tal van boeiende artistieke kruisbestuivingen.

Op het programma staan o.m. Sioen, B’Rock, il Fondamento, Tineke Postma, Rye Jehu, Jerboa, de Filharmonie, Ronald Brautigam, John Cage en vele andere. Het hele festival is gratis, maar om zeker te zijn van een plaats wordt er best gereserveerd. Dit kan via het bespreekbureau van Muziekcentrum De Bijloke Gent, tel. 09 269 92 92, e-mail tickets@debijloke.be Link: http://www.debijloke.be

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: