zaterdag 29 december 2007

Onderwijs Stad Gent koopt spel tegen zinloos geweld

vlinderslag4 Zeven Gentse scholen kopen VlinderSlag, het nieuwe informatieve spel rond geweld en agressie. Burgemeester Termont mocht vrijdagmiddag de spelen overhandigen aan de directies van de scholen. Christian Lapinne, voorzitter van e vzw Zinloos Geweld: “ Wij lieten dit spel ontwerpen door het Centrum Informatieve Spelen. Het spel is vooral bedoeld voor scholen maar ook voor jeugdbewegingen. Het bevat een vijftiental tekeningen die leerlingen op een speelse manier confronteren met heel uiteenlopende vormen van geweld”.
Het spel werd in verschillende Vlaamse scholen succesvol uitgetest en de interesse vanuit het onderwijs is erg groot. Ook de chartersteden tegen geweld (Gent, Antwerpen en Mechelen) hebben beslist een pakket speldozen aan te kopen voor hun scholen.

Voor de financiering van de productie kreeg de vzw de steun van de Vlaamse overheid. Bij de doelgroep, jongeren tussen 9 en 15 jaar, kan het normen- en waardenbesef immers nog (bij)gestuurd worden. Het spel kan gespeeld worden in groepsverband door maximum 30 spelers. Het doel is hen spelenderwijs te sensibiliseren. Uit de dertigjarige ervaring van CIS blijkt dat informatie, opgedaan door spel, beter begrepen wordt en beter bijblijft. Ook communicatie is van essentieel belang. Het gebrek eraan geldt immers als grootste oorzaak van zinloos geweld. Het spel richt zich overigens ook naar volwassenenvorming en verenigingen. Het Departement Onderwijs Stad Gent heeft 10 spelpakketten aangekocht, om uit te lenen aan scholen van het stedelijk onderwijsnet.

De vzw Zinloos Geweld werd opgericht door Christian Lapinne, onmiddellijk na de ‘MP3-moord’ op Joe Van Holsbeek op 12 april 2006. De vzw wil op een permanente manier campagne voeren tegen zinloos geweld. Het hoofddoel van de vereniging is bewustwording en preventie. De vzw wil door doorlopende doelgerichte initiatieven een structurele ombuiging van mentaliteit teweegbrengen. Het inmiddels bekende vlinderlogo is hét symbool tegen agressie, geweld én onverschilligheid. De Stad Gent heeft van bij de start de acties van de vzw gesteund, onder andere door de aankoop van ‘vlindertegels’ en de gratis terbeschikkingstelling van de Capitole voor de benefietavond in april 2007. Gent is één van de zeven steden die op dit moment het charter ‘Stop (zinloos) geweld en onverschilligheid’ heeft ondertekend. Link: http://www.zinloosgeweld.net

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: