zaterdag 29 december 2007

Lifetime Achievement Award voor Mikis Theodorakis

De Griekse componist Mikis Theodorakis zal tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 20 oktober een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Theodorakis schreef de muziek voor onder andere Zorba De Griek, Z en Serpico. Het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé zal muziek spelen uit Zorba De Griek. Mikis Theodorakis werd op 29 juli 1925 geboren op het Griekse eiland Chios. Van kinds af aan kwam hij in contact met de Griekse folkloremuziek en na het horen van Ludwig van Beethovens Negende Symfonie besloot hij om zelf componist te worden. Zijn muzikale vorming genoot hij zowel in zijn vaderland als in Parijs. Zijn talent viel op en hij kreeg opdrachten voor filmscores en balletmuziek. In 1959 stond zijn ballet Antigone in de Londense Covent Garden op de planken.


Zowel de Duitse bezetting van Griekenland als de Griekse burgeroorlogen en het niet aflatende conflict tussen de Turken en de Grieken over het eiland Cyprus tekenden Mikis Theodorakis. Hij probeerde altijd te verzoenen maar nam ook standpunten in met als gevolg dat hij meermalen in de gevangenis belandde en er zelfs werd gemarteld. Toen de Griekse kolonels in 1967 aan de macht kwamen, werd hij eerst in eigen land geïnterneerd en in 1970 onder druk van de internationale kunstscène vrijgelaten en naar Parijs verbannen. Toen schreef hij onder meer de bekende filmmuziek voor Z van Costa-Gavras.

Zijn in 1964 geschreven score voor Zorba de Griek had hem al onsterfelijk gemaakt. Voor Zorba regisseur Michael Cacoyannis schreef hij later nog de muziek voor The Trojan Women, The Day the Fish Came Out en Iphegenia in Aulis. Maar ook met Costa-Gavras klikte het want na de muziek voor Z volgde die voor Etat de Siège. Onder de ongeveer zestig filmmuziekscores mag zeker die voor Sidney Lumet’s Serpico niet onvermeld blijven. Mikis Theodorakis was niet alleen kunstenaar maar ook Grieks parlementslid en minister. Hij werd zelfs aangezocht om president van Griekenland te worden maar dat aanbod wees hij, verwijzend naar zijn leeftijd, af. Hoewel bepaalde van zijn politieke uitspraken omstreden waren, kreeg hij toch diverse vredesprijzen. De vermoorde Olaf Palme wilde alleen muziek van Theodorakis op zijn begrafenis.

Tijdens de zevende editie van de World Soundtrack Awards is naast muziek van Theodorakis ook muziek te horen van de Canadese componist Mychael Danna (Little Miss Sunshine, Capote, Monsoon Wedding, Ice Storm), Harry Gregson-Williams (Man of Fire, Shrek, Chronicles of Narnia) en de Griekse Evanthia Reboutsika (My Father & My Son), World Soundtrack Discovery van 2006. De Belgische inbreng is van jazzmuzikant Jef Neve, die de muziek voor Dagen Zonder Lief componeerde. De World Soundtrack Awards, zaterdag 20 oktober om 20 uur in Muziekcentrum De Bijloke, Gent. Tickets 42/32 euro via TeleTicketService (www.teleticketservice.be - 070 345 345). Info op www.worldsoundtrackawards.com

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: