zaterdag 29 december 2007

Japanse sierlantaren in Gentse Citadelpark

Sinds vrijdag prijkt er in de vijver van het Gentse Citadelpark een Japanse sierlantaren, een gift van de Gentse zusterstad Kanazawa. De lantaren werd door Japanse specialisten samen met mensen van de Gentse Groendienst vakkundig ingeplant in het landschap. Schepen Rita Uyttendaele mocht tijdens een korte plechtigheid de lantaren inhuldigen. Toch zal de bezoeker nog enkele weken moeten wachten om deze gift van de Japanse zusterstad in zijn volle glorie te bewonderen. Schepen Uyttendaele: “Werklieden zijn bijna klaar met de nieuwe waterdichte kuip voor de vijver, door het slechte weer zitten we nu met een kleine vertraging, Maar van zodra de vijver weer gevuld is, telt het Citadelpark weer een attractie meer”.

kanazawa7 Schepen Uyttendaele bedankte de Japanse vaklui met een kleine attentie. Het plaatsen van deze ceremoniële lantarenpaal, een traditie in de Japanse landschapsarchitectuur, was geen sinecure. Gelukkig was er voldoende ondersteuning van de Gentse Groendienst. De Japanners waren onder de indruk van hun vakmanschap en beroepsernst. Mevrouw Masami Izumitani, ingenieur van de groenafdeling van Kanazawa: “De Kotoji lantaarn bevindt zich in het centrum van Kanazawa in de Kenrokuen tuin, een van de beroemdste landschapstuinen in Japan. We hopen dat de Gentenaars er evenveel van zullen genieten”. De Japanners hechten veel belang aan deze verbroedering omdat Gent en Kanazawa gemeenschappelijke waarden hebben. Ze kennen beide een lange geschiedenis die zijn sporen nagelaten hebben en beide steden hechten heel veel belang aan het erfgoed van hun voorouders.

kanazawa4 Paul Bos, woordvoerder van het buurtcomité Rond het Citadelpark: “Waar wij nog het meest op wachten is op het Moorken, symbool van ons koloniaal verleden. Het bronzen beeldje is van zijn sokkel gedonderd en heeft nu een flinke bluts. Van zodra het beeldje hersteld is kan men het terugplaatsen, en hopelijk zal dan ook de waterval opnieuw weer werken. Ook die maakt samen met de nieuwe aanwinst uit Japan de charme uit van dit idyllisch plekje”.

Ook gemeenteraadslid Katharina Segers is opgetogen: “Tijdens ons bezoek aan Kanazawa in april 2006 heb ik een kopie van een bas-reliëf met de Maagd van Gent als relatiegeschenk aangeboden. Maar de voorbije 35 jaar kwamen niet alleen officiële delegaties naar Gent. Japanse perslui interesseerden zich voor onze media en vertegenwoordigers van Japanse bedrijven zijn vaak te gast in Gent. Maar er is ook veel interesse in ons onderwijs en de sociaal-culturele sector”. OCMW voorzitter Geert Versnick: ”De Japanners hebben bijzonder veel aandacht voor de werking van rust- en verzorgingstehuizen en de gespecialiseerde thuisverpleging. Maar ook samenwerking tussen de Gentse hotelschool en die van Kanazawa wordt bekeken”. Men kan de Japanse lantaren vanaf vandaag bewonderen, maar wie het einde van de werken afwacht kan ten volle van het landschap genieten.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: