zaterdag 29 december 2007

Stadsontwikkelingsbedrijf koopt Theaterhuis

Het Gentse theaterproductiehuis Victoria huurt al jaren de gebouwen aan het Fratersplein 6, 7 en 8. Tot de eigenaar besloot om het complex te verkopen, wat een ernstige bedreiging vormde voor de artistieke werking van Victoria. Het internationaal vermaarde productiehuis stond met de rug tegen de muur want geen enkel gezelschap kan nog de gangbare vastgoedprijzen ophoesten. Maar voor Gent stond de continuïteit van Victoria bovenaan en men wou de vzw een perspectief van langdurige huur aanbieden. De Stad verzocht daarom het AG SOB om de aankoop over te gaan. Na onderhandelingen over de aankoopwaarde kwam het midden juli 2007 tot een akkoord met de verkoper. Aangezien Victoria de aanpalende woningen niet verder wenst te huren, ondertekenen het AG SOB en Victoria een nieuwe huurovereenkomst voor het pand met huisnummer 7. Deze overeenkomst geldt voor een periode van 18 jaar.

victoria5Het Stadsontwikkelingsbedrijf houdt nu in beraad wat het met de twee andere woningen en de aanpalende garageboxen zal doen. Men wil de lokale woonkwaliteit verhogen, wellicht door de hoek aan de Tichelrei -Fratersplein dicht te maken en zo de wijk te verfraaien. Men kan misschien de garageboxen slopen en het terrein opnieuw bebouwen. Indien deze optie wordt gerealiseerd, dan garandeert de Stad Gent dat het de eigenaars van de garageboxen zal helpen om een andere parkeerplaats te vinden in de onmiddellijke omgeving.

Het is duidelijk dat alle partners hun voordeel doen: het Stadsontwikkelingsbedrijf reageerde zeer snel om een mooi en groot pand tegen een correcte marktprijs aan te kopen. Theaterhuis Victoria heeft een internationale reputatie en heeft zeer veel op deze plek geïnvesteerd. Artistiek leider Dirk Pauwels: “Wij ontvangen hier heel veel buitenlandse artiesten en exporteren ook veel van onze producties. Op gebied van internationale uitwisseling is dit een erg belangrijke plek. Het is nu weer mogelijk om verder te werken”. Schepen Temmerman is in haar nopjes: “De buurtwerking werd in het verleden door Victoria georganiseerd, en ook op dit gebied zijn er plannen. Bovendien bezitten we nu een aantal gronden waar men huizen schaars zijn en we de mensen eindelijk betaalbare woningen kunnen aanbieden”. Meer over het artistiek project van Victoria op www.victoria.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: