zaterdag 29 december 2007

De jaren 70 in het Huis van Alijn.

Het Huis van Alijn aan de Gentse Kraanlei zal de komende weken wellicht heel wat nostalgische vijftigers over de vloer krijgen. Die zullen tijdens de tentoonstelling over de swingende jaren 70 misschien verdrinken in de nostalgie, maar geen nood: het Huis heeft een aangename binnentuin en een goed draaiend cafeetje. Wie de komende 10 dagen tijdens de drukke Gentse Feesten wat rust zoekt is hier aan de Kraanlei aan het goede adres. En wie wil weten wat Gekende Gentenaren zich al of niet herinneren van de jaren 70 moet om 18 uur zeker op het appél zijn. Want iedere avond leggen de flamboyante zussen Renée en Suzanne alias Les Poupées Passionnées een aantal markante Gentenaren op de rooster. Droeg de eerste vrouwelijke Gentse flik een Babyliss in plaats van een matrak? Waarom wil Zaki niets liever dan plakskes van de jaren 70 draaien, behalve Abba? Met deze zusjes zal u zich de komende 10 dagen zeker niet vervelen.

Ter gelegenheid van hun 75 jarig bestaan opent het Huis van Alijn vrijdagavond maar liefst drie tentoonstellingen. De centrale expo ‘Gent in bewegend beeld’ toont de stad zoals ze door haar bezoekers in beeld gebracht werd, een stad die we na al die jaren met moeite herkennen. De gasttentoonstelling ’T Gentsch spant de krune, 25 joar Gentsche sosseteit belicht de geschiedenis en het werk van deze Gentse organisatie en met het Eurekamoment van Baekeland, 100 jaar bakeliet plaatst de gepassioneerd bakelietkenner Karel Julien Cole de uitvinding van Gentenaar Leo Baekeland op zijn eigen manier in de kijker!

Een andere realisatie van het Huis van Alijn, samen met uitgeverij Lannoo, is een boek over de jaren 70. Het schetst een tijdperk met zijn eigen kleuren, allerlei muziekgenres en diverse levensstijlen. Kortom: een bont allegaartje van mensen die hun mening niet onder stoelen of banken staken. Het boek toont de jaren 70 in België aan de hand van foto’s, reclames, spullen uit de huiskamer en de keuken. Een nostalgische terugblik op mode, wonen, speelgoed, vrije tijd, muziek, film, radio tv en zo meer. Voor 24,95 euro kan u het boek meenemen naar huis.
Tip: Blijkbaar heeft Patricia haar hart verloren aan de jaren 70 én aan het Huis van Alijn.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: