zaterdag 29 december 2007

Filmfestival Gent start met CD reeks over Filmmuziek.

In volle voorbereiding voor het komende Filmfestival Gent maakten gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle en zijn medewerkers de tijd om een nieuwe CD met filmmuziek voor te stellen. Met For the record: Craig Armstrong, brengt het Filmfestival een eerste album uit in een nieuwe reeks met filmmuziek. De CD bundelt de beste filmmuziek van de Schotse componist in een opname door het Vlaams Radio Orkest en Koor. De opnames komen er na het fel gesmaakte filmmuziekconcert dat Craig Armstrong vorig jaar gaf tijdens het Filmfestival Gent. Achteraf was veel vraag naar een geluidsopname van dit concert. Het festival engageerde daarom het Vlaams Radio Orkest en Koor om dit voorjaar in de Flagey studio’s de setlist van het concert te registreren met Dirk Brossé als dirigent.

De opnames bevatten muziek uit Romeo + Juliet, Moulin Rouge, Plunkett & MacLeane, The Quiet American, Best Laid Plans, The Bone Collector, The Clearing, Ray, Love Actually, WTC en Orphans en bieden zo een volledig overzicht van het oeuvre van Craig Armstrong. Het doel is om jaarlijks één nieuwe opname op de markt te brengen en filmmuziek op een kwalitatieve manier te promoten. De keuze valt daarbij op filmmuziekcomponisten die een link hebben met het Filmfestival Gent, omdat ze bijvoorbeeld in het verleden te gast waren op het festival of omdat hun muziek uitgevoerd werd tijdens een door het festival georganiseerd filmmuziekconcert. Marian Ponnet van het Filmfestival: “Het Filmfestival wordt internationaal erkend als het geheugen van de filmmuziek. Vroeger kregen filmcomponisten geen erkenning maar dank zij de inspanningen van het Filmfestival Gent staan zij mee vooraan”.

For the Record is ontstaan door het partnership tussen VRO en het Filmfestival en het netwerk dat het festival heeft opgebouwd met de belangrijkste filmcomponisten in de wereld. Het gaat om een niet commercieel project waarvan de opbrengst naar Unicef gaat. Het Filmfestival steunde UNICEF de laatste jaren meermaals in het kader van ‘Events for Unicef’. Door de aankoop van deze prachtige CD krijgen muziekliefhebbers nog eens de kans om UNICEF te steunen en mee te werken aan een betere wereld.


Het is niet de eerste keer dat het Filmfestival Gent samen met het Vlaams Radio Orkest opnames uitbrengt. In 2000 gaf het Filmfestival Gent ook al een filmmuziek cd uit met live opnames van het concert van Hans Zimmer, eveneens uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest. Twee jaar terug stond het Vlaams Radio Orkest in de schijnwerpers toen het door componist Howard Shore gevraagd werd de muziek op te nemen voor The Aviator van Martin Scorsese, muziek die later bekroond werd met een Golden Globe. For the record: Craig Armstrong is te verkrijgen via de festivalverkooppunten en via www.filmfestival.be/shop

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: