zaterdag 29 december 2007

Beervelde opnieuw in de ban van de Tuindagen

koetshuis3 De Tuindagen van Beervelde voorstellen is wellicht overbodig. Twee maal per jaar ontdekken ruim 20.000 bezoekers in één van de mooiste privéparken van België een selectie van het beste wat op gebied van planten en tuinen te ontdekken is. De Tuindagen danken hun inzet aan de onverdroten inzet van Graaf Renauld de Kerchove die er de juiste atmosfeer creëerde waar tuinvrienden in een aangename omgeving ontmoeten. In tegenstelling tot ander, meer commercieel gerichte initiatieven is Beervelde de gelegenheid bij uitstek om rustig in contact te komen met kwekers en exposanten. Reken op een volle dag: er is voldoende informatie en animatie, middagmaal naar ieders beurs en voldoende gespreksstof.

Thema dit najaar is een eerbetoon aan Charles Vuylsteke die een orchidee zocht die mooi en gemakkelijk te kweken was. Uit meer dan duizend gekende wilde soorten selecteerde hij drie soorten en voerde een kruising uit, wat destijds een huzarenstukje was. Deze nieuwe groep planten kreeg de wetenschappelijke naam Vuylstekeara, maar het was de cultivar Cambria Plush die massaal in productie ging en tot op vandaag erg populair is. Charles Vuylsteke plaatste Lochristi in de hoogste rang binnen de Europese sierteelt en 80 jaar na zijn dood wordt de familie Vuylsteke in Beervelde passend gehuldigd.

De Tuindagen plaatsen deze keer ook de agrarische geloofsgemeenschap van de Amish in de schijnwerper. Met het gezin als basis, een zuivere vorm van pacifisme, zelfredzaamheid en het verbannen van moderne hulpmiddelen zoals elektriciteit en telefoon vormen deze mensen een bijzondere gemeenschap. Door het isolement van deze agrarische gemeenschap ontwikkelden zij heel wat eigen varianten van oude Europese gewassen. Door hun bijzondere selectiemethodes kunnen we nu genieten van opvallende smaken en eigenschappen. Dank zij de Tuindagen kan iedere bezoeker nu een stukje Amish in zijn tuin tot leven brengen.

Maar ook Rusland heeft heel wat te bieden. Mooie blauwpaarsgevlekte staakbonen, roodstelige knolselder, witte honingpompoenen en een 70tal andere kleurrijke gewassen. De keuze was enorm maar het is onmogelijk om ze allemaal voor te stellen en nog minder om ze te kweken. Hoe ze er uit zien en hoe ze ontwikkeld werden ontdekt u komende oktober in Beervelde. Interessant is ook het tomatenforum waar men terecht kan met allerhande vragen over rassen, teelt, ziekten en recepten.

Tenslotte is er de Beervelde Award voor het Belgische tuinboek van het jaar ter gelegenheid van de herfsteditie van de Tuindagen. Het is een onderscheiding voorbehouden voor tuinboeken die door een Belgische schrijver geschreven of door een Belgische fotograaf geïllustreerd werden en recent uitgegeven werden. Aan deze onderscheiding is een geldprijs van 1.250 euro, geschonken door het tijdschrift "Bloemen & Planten". Rozenraad van Elsie De Raedt en Ivo Pauwels (Lannoo) is met zijn 120 pagina's klein van formaat maar groot van inhoud. "Alles kan en mag met rozen" schrijven de auteurs en illustreren dit ruimschoots met foto’s uit de rozentuin van Elsie. En meteen goed voor de Beervelde Award.

Praktisch: vrijdag 12 tot zondag 14 oktober, van 10 tot 17 uur, Beervelde Dorp 75 te 9080 Beervelde. Neem op de E17 afrit 11 richting Lochristi, met GPS: Beerveldsebaan 31. Er is voldoende parking vlakbij. Tel +32 (0)9 356 81 82 mail info@ parkvanbeervelde.be

Link: www.parkvanbeervelde.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: