donderdag 27 december 2007

Het Dagelijks Boek: 17de-eeuwse lectuur anders bekeken

Op 6 juli opent in het Gentse Museum Dr. Guislain de tentoonstelling: ‘Het Dagelijks Boek’, een realisatie van Erfgoedbibliotheken Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen de belangrijkste Vlaamse erfgoedbibliotheken, waaronder de universiteitsbibliotheek van Gent. De expositie toont twaalf boeken die in onze gewesten gedrukt werden in de zeventiende eeuw en die vandaag bewaard worden in onze belangrijkste erfgoedbibliotheken. De tentoonstelling ‘Het Dagelijks Boek’ reist tussen maart en september 2007 rond in de vijf Vlaamse provincies.

Voor de tentoonstelling werden twaalf boeken geselecteerd die in de Zuidelijke Nederlanden gedrukt werden in de 17de eeuw. Door hun onderwerp, hun bescheiden vormgeving en taal bereikten ze een groot publiek en gaven ze het dagelijkse leven vorm: een almanak, een kookboek, een liedbundel, een tuinboek en zo meer. In de tentoonstelling wordt elke publicatie door een deskundige auteur in de historische context geplaatst. Welke functies vervulde een toeristische reisgids over de Nederlanden? Voor welk publiek was het liedboek Het Brabandts Nachtegaelken bestemd? Wat vertellen een handboek voor vroedvrouwen en een satire over de “overdaet der vrauwelycke kleederen” over het beeld en de positie van de vrouw in de 17de eeuw?

Maar er is meer. Aan twaalf al dan niet bekende Vlamingen werd gevraagd om bij de boeken een hedendaagse commentaar te leveren. Zo brengen leerlingen van een middelbare school de oude romance tussen Dido en Aeneas weer tot leven en vertaalt tekenaar Ilah de vrouwensatire in beelden. 17de-eeuwse recepten krijgen een nieuwe invulling in enkele televisie-uitzendingen van Vitaya. Rudi Vranckx ziet merkwaardige parallellen tussen zijn beroep en de oorlogsverslaggeving in de 17de eeuw, terwijl Peter Holvoet-Hanssen zich door Brandt in Liefde liet inspireren tot nieuwe poëzie en Eva De Roovere tot Laura, een herinterpretatie van een lied uit Het Brabandts Nachtegaelken.

‘Het Dagelijks Boek’ is op zes locaties in Vlaanderen te bekijken. Ze is ook integraal op het web te bezichtigen. De ingescande werken uit de 17de eeuw kunnen op www.hetdagelijksboek.be doorbladerd worden. Ook de wetenschappelijke commentaren en de hedendaagse interpretaties zijn er te lezen, bekijken of beluisteren. Naar aanleiding van de tentoonstelling werd eveneens een geïllustreerde catalogus gepubliceerd (5 euro).

Praktisch: opening op 6 juli, 18 uur, Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, 9000 Gent.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: