zaterdag 29 december 2007

Ontruiming na bomalarm in Gentse haven

img_4560Vrijdag werd er op een terrein van het bedrijf Total voor de derde keer een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden . De vorige exemplaren waren relatief onschadelijk maar het ziet er naar uit dat de ontmijningsdiensten deze keer voor een hele klus staan. Volgens gouverneur Denys en de Evergemse burgemeester Erik De Wispelaere zijn de veiligheidsdiensten paraat en wordt er zondag tot een ontruiming van omgeving overgegaan.

Dat er bij de sanering van het terrein, een zuurteerbekken, risico’s waren was geweten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de omgeving zwaar gebombardeerd. Geregeld worden er nog bommen zoals die van vrijdag, aangetroffen. Dit exemplaar is een Amerikaanse bom van ongeveer 1.000 kilo. Omdat er gasleidingen in de buurt lopen, werd onmiddellijk het Provinciale Rampenplan afgekondigd en ook de gouverneur kwam ter plaatse. De straat, niet toevallig de Bombardementstraat, werd afgesloten voor alle verkeer. De veiligheidsdiensten bouwen eerst een muur van watercontainers rond de bom. Daarna zal de ontmijningsdienst Dovo het tuig ruimen.

Zondag 30 september moeten de bewoners van zeven straten in Rieme hun woning verlaten, tussen 8 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds kunnen zij hun woning niet betreden. De betrokken inwoners zijn hiervan verwittigd. Het gaat om de 330 bewoners (120 woningen) van de volgende straten. De Tragelstraat, Rode Kruisstraat, Bombardementstraat en Puinenstraat worden volledig ontruimd. De Kanaalstraat, Riemewegel en de Assenedestraat worden deels ontruimd. De meeste mensen zullen die dag terecht kunnen bij vrienden of familie. Bewoners bij wie dat niet lukt worden opgevangen in Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. De omliggende bedrijven worden verplicht om te draaien op minimumbezetting, het betreft de bedrijven Fuji Oil Europe, Oleon, Mebrom, Nilefos, Misa Eco en Total.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: